Jean-Baptiste Perronneau

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jean-Baptiste Perronneau
Jean-Baptiste Perronneau portrait - Etching (cropped).jpg
Født1715
Paris
Død19. november 1783
Amsterdam
Beskjeftigelse Kunstmaler, grafiker
Nasjonalitet Frankrike
Medlem av Académie royale de peinture et de sculpture

Madame de Sorquainville, Jean-Baptiste Perronneau, 1749

Jean-Baptiste Perronneau (født 1715 i Paris, død 19. november 1783 i Amsterdam) var en fransk maler som spesialiserte seg i portretter utført i pastell.

Perronneau startet sin karriere som gravør og studerte under Laurent Cars som han tegnet portretter for. Videre arbeidet han også for Gabriel Huquierrue Saint-Jacques i Paris, der han utførte sine første portretter i olje og særlig pastell i 1740-årene.

Perronneau debuterte på Salon de Paris med et portrett i pastell i 1746 og ble fullt medlem i Académie Royale de Peinture et de Sculpture (Kongelig akademi for maleri og skulptur) i 1753 med portretter av sine samtidige kunstnere Jean-Baptiste Oudry og skulptøren Lambert-Sigisbert Adam som begge i dag finnes i Louvremuseet.

Hans virke ble overskygget av den franske mester i pastellportretter Maurice Quentin de La Tour. I Parisersalongen i 1750 stilte han ut et portrett utført i pastell av Maurice Quentin de la Tour, og fant ut at denne påsamme ustilling stilte ut sitt eget selvportrett, kanskje som en ondsinnet konfrontasjon for å demonstrere sin overlegne teknikk.

Etter 1779 hadde han ikke flere utstillinger under Salon de Paris, men personene som er avbildet i hans portrette viser at han reiste i en rekke av Frankrikes provinser og blant annet besøkte Orléans, Toulouse, Bordeaux og Lyon. En mener han også har besøkt Torina, Roma, Spania, Hamburg, Polen, Russland og England.

Han døde i Amsterdam, øyensynlig som en der noe ukjent person ifølge biografier.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]