Jarl av Angus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jarl av Angus er en skotsk adelstittel som strekker seg tilbake til forhistorisk tid, og blir for tiden holdt av hertugen av Hamilton.

Andus var et av de syv opprinnelige mormaer- eller jarldømmer i det piktiske kongedømmet i Skottland, og det ble sagt at de ble holdt av syv brødre hvor Angus var den eldste. Den skotsk-gæliske linja sluttet med Matilda, grevinne i egen rett og som i 1243 giftet seg med Gilbert de Umfraville og grunnla den normanniske linja bestående av tre jarler som sluttet i 1381 da den daværende innehaveren av tittelen ble tilkalt til det engelske parlamentet. I mellomtiden ble John Stewart av Bonkyll, Berwickshire, utnevnt som jarl av Angus i en ny opprettelse og linje. Denne tredje opprettelsen sluttet med Margaret Stewart, grevinne i egen rett, og enke etter Thomas, 13. jarl av Mar.

Som et resultat av en ulovlig affære med hennes svoger, William Douglas, 1. jarl av Douglas (gift med søsteren til hennes ektemann), ble grevinnen av Mar og Angus mor til George Douglas, 1. jarl av Angus (ca. 1380–1403), og han ble sikret med et eget charter til hennes eiendommer. Tittelen ble gitt i 1390 av kong Robert II av Skottland. Han ble tatt til fange etter slaget ved Humbleton Hill i 1402 og døde senere i fangenskap i England. Archibald Douglas, 5. jarl av Angus (14531514), mer kjent som Archibald «Bell-the-Cat» («Sett-bjelle-på-katten»), var den hans barnebarns sønn og en innbitt motstander av kong Jakob III av Skottland.

William Douglas, 11. jarl av Angus (15891660) ble opprettet som marki av Douglas i 1633 – han fraskrev seg da tittelen jarl av Angus og den ble gjenskapt som marki-rang slik at han også var den 1. jarl av Angus i en ny dannelse. Han overlevde sin sønn Archibald Douglas, jarl av Angus (ca. 1609–1655), og ble derfor etterfulgt av sin sønnesønn James Douglas, 2. marki av Douglas (16461699). James’ sønn og arving Archibald Douglas ble gitt titlene hertug av Douglas, marki av Angus og Abernethy, greve av Jedburgh Forest, lord Douglas av Bonkill, Prestoun og Robertoun den 10. april 1703. Han døde uten en arving og titlene for hertugdømmet ble da avsluttet mens alle hans øvrige titler ble gitt videre til en fjern fetter, James Hamilton, 7. hertug av Hamilton.

Mormaer og tidlige jarler[rediger | rediger kilde]

Jarler av Angus, «Andre opprettelse» (1329)[rediger | rediger kilde]

Jarler av Angus, «Tredje opprettelse» (1389)[rediger | rediger kilde]

Grever av Douglas (og Jarler av Angus, «Fjerde opprettelse») (1633)[rediger | rediger kilde]