James Litterick

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
James Litterick
James Litterick.jpg
Født15. juli 1901
Glasgow
Beskjeftigelse Politiker, gruvearbeider
Parti Communist Party of Canada, Manitoba branch, Communist Party of Canada, British Socialist Party (19171920), Det britiske kommunistpartiet (19201925)
Nasjonalitet Canada, Storbritannia
Medlem av Workers' Unity League

James Litterick (født 15. juli 1901 i Glasgow, Skottland) var det første medlemmet av kommunistpartiet i Canada som ble valgt inn som medlem av parlamentet i provinsen Manitoba.[1]

Litterick fikk sin utdannelse i Clydebrooke og Glasgow før han ble medlem av det britiske sosialistpartiet i en alder av seksten år. Hans far var også en livslang sosialist. Litterick ble fengslet for hans rolle i opptøyene i Clydebank i 1920, og han ble medlem av det nylig grunnlagte Communist Party of Great Britain senere dette året. Litterick flyttet til Canada i 1925, i utgangspunktet for å arbeide som gruvearbeider i Alberta og Britisk Columbia. Litterick flyttet til Montréal i 1930.

Da den daværende kommunistpartiets leder Tim Buck ble arrestert i 1931, flyttet Litterick til Toronto for å ta over noen av hans arbeidsoppgaver. Litterick ble valgt til sekretær for kommunistpartiet i provinsen Manitoba og han ble valgt inn i Manitobas lovgivende forsamling under det provinsielle valget i 1936. Dette var en periode med økt popularitet for det canadiske kommunistpartiet. Litterick ble utvist fra parlamentet i Manitoba i 1940, etter at det kanadiske kommunistpartiet ble erklært som en ulovlig organisasjon.

Littericks liv og eventuelle død etter 1942 er et mysterium. Han opptrer på et fotografi over Canadas partiledere som åpenbart er tatt i 1942, men etter denne tiden er det ingen sikre rapporter om hans aktiviteter etter han gikk dekning.

Referanser[rediger | rediger kilde]