James Gadsden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
James Gadsden
Født15. mai 1788[1][2]Rediger på Wikidata
Charleston
Død26. des. 1858[1][2]Rediger på Wikidata (70 år)
Charleston
BeskjeftigelseSoldat, bonde, diplomat, gründer, politiker Rediger på Wikidata
Embete
  • President (South Carolina Railroad, 1840–1850)
  • United States Ambassador to Mexico (1853–1856) Rediger på Wikidata
Utdannet vedYale University
FarPhillip Gadsden
NasjonalitetUSA

James Gadsden (født 15. mai 1788 i Charleston i South Carolina, død 25. desember 1858 samme sted) var en amerikansk offiser, forretningsmann og minister som var navngiver til Gadsden-kjøpet, hvorved USA i 1853 kjøpte et stort landområde fra Mexico.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

James Gadsden var barnebarn av Christopher Gadsden, en prominent deltager i dem amerikanske uavhengighetsbevegelse. I 1806 tok han bachelorgraden ved Yale i Connecticut.

Karriere[rediger | rediger kilde]

I den britisk-amerikanske krig tjenestegjorde han som offiser i US Army under general Andrew Jackson og var i 1818 ansvarlig for nybyggingen av et tidligere britisk fort i Florida, som Jackson så kalte Fort Gadsden. Gadsden hjalp også med å anlegge Fort Brooke sammen med George Mercer Brooke på det sted der byen Tampa nå ligger.

Området kjøpt av Gadsden med de senere delstatsgrenser.

Gadsden bestemte seg så for å tre ut av det militære, og han slo seg ned som «planter» i Florida. Han tjenestegjorde også i Florida Territorial Legislature. I 1823 fikk Gadsden i oppdrag av regjeringen på deportere indianerstammen seminoleneTrail of Tears til reservater i vest i det som senere ble staten Oklahoma.[3]

Fra 1840 til 1850 var han president for South Carolina Canal and Rail Road Company og engasjerte seg for en sørlig transkontinentalrute.

Det kjøpte området skulle senere få Arizonas nest største by, Tucson, som en gang hadde vært en spansk presidioby, og de mindre byene og småstedene Casa Grande, Yuma, Lordsburg, Deming og New Mexicos nest største bymessige område med Las Cruces i Mesilla Valley, og kjøpet definerte at området nord for Gila River skulle betraktes som amerikansk, med storbyområdet som omfatter Phoenix, Scottsdale, Mesa, Glendale og Tempe. Det meste av området sør for Phoenix der man tentativt ville legge den transkontinentale jernbanelinjen, var ørkenland som ikke var egnet for særlig meget bebyggelse. Resten alt av dette føderalt eide land ble etterhvert omgjort til et stort indianerreservat, og et skytefelt og testområde for U.S. Air Force, og med Organ Pipe Cactus National Monument, Cabeza Prieta National Wildlife Refuge, Coronado National Forest, Sonoran Desert National Monument, Ironwood Forest National Monument, Saguaro National Park og Fort Huachuca Military Reservation under U.S. Army.

I 1853 fikk han som sendemann i oppdrag å kjøpe land fra Mexico (Gadsden-kjøpet) for å få sikret områder som denne jernbanen ville kunne føres gjennom.

Fylket Gadsden County i Florida og byen Gadsden i Alabama og Gadsden i Arizona er alle oppkalt etter ham.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, Find a Grave-ID 36835622, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6fx7jdt, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Art. Gadsden, James. I: The New International Encyclopædia, Bd. 8: Fontanes – Goethe, 1906.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Richards, The California Gold Rush and the Coming of the Civil War. (2007) ISBN 0-307-26520-X.