James Caviezel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
James Caviezel
Født26. sep. 1968[1][2][3]Rediger på Wikidata (55 år)
Mount Vernon
Beskjeftigelse
Utdannet vedUniversity of Washington
John F. Kennedy Catholic High School
Mount Vernon High School
PartiPartido Revolucionario Democrático
NasjonalitetUSA
Aktive år1991
Nettstedhttp://www.jimcaviezel.us/
IMDbIMDb

James Patrick Caviezel jr. (født 26. september 1968 i Mount Vernon, Washington, USA) er en amerikansk filmskuespiller, som noen ganger krediteres under navnet Jim Caviezel.

Han er nylig aktuell som en av hovedrolleinnehaverne i TV-serien Person of Interest.

James Caviezel er kanskje mest kjent for rollene som Jesus Kristus i filmen The Passion of Christ fra 2004, som Bobby Jones i filmen med samme navn og som Edmond Dantes i Greven av Monte Cristo og som den menige soldaten Witt i The Thin Red Line, der blant andre George Clooney, Sean Penn og John Travolta også var med.

Caviezel er sønn av Margaret, en husmor, og James Patrick Caviezel Senior, en kiropraktor. Han har en yngre bror, Timothy, og de tre søstrene Ann, Amy og Erin. Søsknene vokste opp i en tett sammensveiset katolsk familie i Skagit County, Washington. Caviezels etternavn er av retoromansk opphav, hans far er av slovakisk og sveitsisk avstamning, mens hans mors forfedre var irske.

Han gikk på Mount Vernon High School i to år og deretter flyttet han til Seattle og bodde sammen med familie og venner for å spille basketball på den katolske O'Dea High School. Neste vår ble han overført fra O'Dea til en annen katolsk skole ved navn John F. Kennedy Memorial High i Burien. Der spilte han på basketlaget og ble uteksaminert derfra i 1987. Etter high school, begynte Caviezel på Bellevue Community College, der han var friidrettsutøver i tillegg til å fortsette med basketball. Han skadet foten i sitt andre skoleår på College, noe som satte en stopper for hans håp om en basketball-karriere i NBA. Han ble senere overført til Universitetet i Washington hvor han vendte sitt fokus mot skuespill og ble medlem av studentforeningen Sigma Chi.

Etter hans opptredener i filmene Wyatt Earp og G.I. Jane, fikk Caviezel en rolle i Terrence Malicks The Thin Red Line. Han skulle opprinnelig spille Cyclops / Scott Summers i X-Men (2000), men droppet ut på grunn av en konflikt på grunn av timeplanen som krasjet med hans andre film, Frequency. Caviezel spilte i flere kjente Hollywood-filmer som f.eks. Angel Eyes, Pay It Forward og Greven av Monte Cristo (2002). I 2001 spilte han hovedrollen i Madison, en film som er lagt til Madison, Indiana, i tillegg sitt arbeid i High Crimes (2002).

I 2002 spilte han en meget sentral rolle i filmen I Am David som ble filmatisert etter boken skrevet av Ann Holm. I 2004 portretterte han Jesus Kristus i Mel Gibsons film The Passion of the Christ. Under filmingen ble han truffet av et lyn, pisket ved et uhell, fikk skulderen ut av ledd og han fikk forslått det ene øyet.

I 2004 uttrykte han interesse for å spille rollen som Supermann / Clark Kent i Superman Returns, før denne rollen ble gitt til Christopher Reeve. Til syvende og sist ble han forbigått av regissør Bryan Singer, som følte at Caviezel var for godt kjent etter å hatt hovedrollen i The Passion of Crist. Den delen han skulle hatt gikk til nykommeren Brandon Routh i stedet.

Caviezel spiller en ledende rolle i filmen Unknown som ble distribuert av Weinstein Company. Caviezel har også en rolle i Tony Scotts actionfilm, Déjà Vu fra 2006, der han spilte mot Denzel Washington og Val Kilmer. Han spilte også hovedrollen, Kainin, i filmen Outlander fra 2008. Han var med i The Prisoner fra november 2009. Caviezel fikk en av hovedhovedrollene i thriller-filmen Blown, som omhandler spionasje og han spilte mot Samuel L. Jackson.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ filmportal.de, Filmportal-ID 44ba275e423b4292abc6c0d73df7e60a, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Social Networks and Archival Context, oppført som Jim Caviezel, SNAC Ark-ID w6hm64xq, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]