James Burbage

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
James Burbage
Født 1531
London
Død 1597
Nasjonalitet Storbritannia

James Burbage, eller Burbadge (født 1531, død 1597) var en engelsk skuespiller, teater impresario, og den første som bygde teaterhus i London for engelske renessanseteater.

Burbage bygget teateret The Theatre, et bygg som er historisk ved å være det første permanente og dedikerte teater som ble bygget i England siden romertiden. Burbage synes også å ha vært opptatt av oppføringen av Curtain Theatre og senere også av Blackfriars Theatre som ble bygget i 1596 i nærheten av det gamle dominikanske klosteret.

Han var opplært som en «joiner» (sammenføyer, en form for trearbeider), men begynte som skuespiller og ble et medlem av teatertroppen Leicester's Men i 1572. Han synes å ha vært leder av troppen i 1574. To år senere slo han seg sammen med sin svoger, John Brayne (han var gift med Braynes søster Ellen) for å reise The Theatre. Brayne hadde også vært ansvarlig for et tidligere forsøk på å bygge et fast teaterbygg, The Red Lion i Mile End i 1567, men dette forsøket varte øyensynlig ikke det første året. Antagelsen at Burbages erfaring både som skuespiller og som trearbeider bidro til å gjøre det andre forsøket en suksess hvor det første feilet.

Burbage og hans familie bosatte seg i sognet St. Leonard i Shoreditch i 1576 med bolig i Halliwell Street eller Holywell Lane.[1] Kirkeopptegnelser viser dåpen av en datter Alice i 1576 og gravleggelsen av en annen datter Joan i 1582. En tredje datter Helen ble gravlagt ved St. Anne's i Blackfriars i 1595.

James Burbages sønn Richard Burbage ble en av de mest feirede skuespillere i sin tid. Cuthbert Burbage, Richards eldre bror, fulgte i sin fars fotspor og ble teaterleder. Han var også med på å bygge det berømte The Globe.

James Burbage ble gravlagt i Shoreditch den 2. februar 1597. Hans enke Ellen ble også gravlagt der den 8. mai 1613.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Chambers, Bind. 2, side 306.

Litteratur[rediger | rediger kilde]