Hopp til innhold

Shoreditch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Shoreditch
Rådhuset i Shoreditch
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktHackney
Admin. grevskapStor-London
Seremon. grevskapStor-London
StatusSted i Indre London
PostnummerE1
PostkodeN1, EC1, EC2, E1, E2
Kart
Shoreditch
51°31′34″N 0°04′41″V

Shoreditch er et indrebyområde i distriktet Hackney i sentrale London, rett nord for City of London. Shoreditch er innenfor det historiske East End.[1] Shoreditch High Street jernbanestasjon er rett utenfor Shoreditch i området Bethnal Green i distriktet Tower Hamlets, og av den grunn er det mange som refererer Bethnal Green som en del av Shoreditch.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Etymologien til stedsnavnet Shoreditch er omdiskutert. En legende hevder at stedet opprinnelig het «Shore's Ditch» etter Jane Shore, elskerinne av kong Edvard IV, som hevdes skal ha dødd eller blitt gravlagt i en ditch, grøft, i området. Den legenden ble blant formidlet i Thomas Percys samling av middelalderballader, Reliques of Ancient English Poetry (1765).[2] Legenden er også minnet ved et stort maleri ved Haggerston Branch Library hvor liket av Jane Shore ble dratt fram fra en grøft, og fra utformingen av glaserte fliser i en butikk i Shoreditchs storgate som framstiller hennes møte med Edvard IV.[3]

Men området var kjent som Soersditch lenge før Jane Shore levde. Undersøkelsen London County Council Survey of London (v. 8) bevitner at minst tretti skjøter mellom 1150 og 1250 refererer til Shoreditch. En mer sannsynlig opprinnelse til stedsnavnet er en forvanskning fra Sewer Ditch, «Kloakkgrøft», i en referanse til et avløp eller bekk i hva som en gang var et myrlendte område.[4]

En annen teori er fremmet av oldtidsforskeren John Weever som hevdet at stedsnavnet var avledet fra John de Soerdich, som var godsherre under tiden til Edvard III (1327–1377).[5]

Historie[rediger | rediger kilde]

Shoreditch i 1755

Shoreditch var en av Londons tidlige forsteder, sentrert rundt Shoreditch Church ved krysset Shoreditch High Street/Old Street. Shoreditch High Street og Kingsland Road følger den gamle romervegen Ermine Street, som seinere ble til Old North Road. Vegen er i dag merka som A10 og er fortsatt en hovedveg nordover i landet fra London. Old Street-Hackney Road var trolig også en romersk vei, og forbandt Silchester med hovedstaden Colchester.

Fra 1100-tallet og til reformasjonen lå det augustinske nonneklosteret Halliwell (Holywell) i området mellom Shoreditch High Street/Curtain Road, Batemans Row og Holywell Lane, oppkalt etter en hellig kilde på stedet. Urban utvikling begynte ikke før på 1500-tallet da bygninger strakte seg nordover fra Bishopsgate. Hus kom på rekke i hovedgaten og noen få flere gikk vestover i Old Street.[2] På dette stedet bygde James Burbage i 1576 Englands første teater – kjent som «The Theatre». Noen av William Shakespeares stykker ble oppført her og naboteateret Curtain Theatre, inntil Shakespeare i 1599 flyttet med sin trupp til det nybygde Globe Theatre i Southwark. Curtain fortsatte med framføringer av drama i Shoreditch fram til minst 1627.[6] I dag minner en blå plakett på Curtain Road om The Theatre.

I løpet av 1600-tallet ble området lengre øst – Spitalfields – et sentrum for silkeindustrien i London, drevet av landflyktige hugenotter fra Flandern og Frankrike. Også Shoreditch opplevde på 1600-tallet en viss tilstrømning av vevere. Mens tekstilindustrien fortsatte å være lokalisert til de østlige forstedene, ble Shoreditch på 1800-tallet et sentrum for Londons møbelindustri. Geffrye Museum på Kingsland Road tematiserer denne æraen i Shoreditchs historie.

I takt med tilbakegangen i både tekstil- og møbelindustrien gikk området mot slutten av 1800-tallet inn i en forfallsperiode, og Shoreditch ble etter hvert forbundet med kriminalitet, prostitusjon og fattigdom. Intensiv bombing under Blitzen i 1940-1941 la store deler av det gamle Shoreditch i ruiner. Nybygde etterkrigsblokker i brutalistisk stil gjorde neppe området mer attraktivt.

Administrasjon[rediger | rediger kilde]

Fra middelalderen av var Shoreditch sogn en del av grevskapet Middlesex. Shoreditch ble i 1899 innlemmet i grevskapet London som Metropolitan Borough of Shoreditch, som også omfatta Hoxton og Haggerston. Det gamle kommunehuset (town hall) står fortsatt i Old Street. I 1965 ble Shoreditch en del av den nye bydelen Hackney.

Shoreditch i dag[rediger | rediger kilde]

Fra å ha vært et lite attraktivt boligområde i store deler av etterkrigstida har Shoreditch i seinere år opplevd en tilstrømning av velstående beboere til flere nybygde boligkvartaler, og er sammen med Hoxton i ferd med å bli et av Londons nye, fasjonable boligområder. I tillegg til å ha blitt et ettertraktet boligområde for unge profesjonelle og studenter har Shoreditch i de siste årene opplevd en vekst i utelivet. Barer som Zigfrieds, Hoxton Bar and Kitchen og Mother Bar er populære barer. Shoreditch kan på mange måter sammenlignes med Grünerløkka i Oslo.

White Cube er et populært galleri i Hoxton Square for samtidskunst. TV-kokken Jamie Oliver's No. 15 ligger også i Shoreditch og kan tilby blant annet Italiensk mat.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «London's Places» Arkivert 6. september 2015 hos Wayback Machine. (PDF), London Plan. Greater London Authority. 2011. s. 46.
 2. ^ a b «Shoreditch, Hackney/Tower Hamlets», Hidden London
 3. ^ Clunn, H.P. (1970): The Face of London. Spring Books: London. s. 312, 493
 4. ^ Mander, David (1996): More Light, More Power: An Illustrated History of Shoreditch, s. 13
 5. ^ Timbs, John (1855): Curiosities of London: Exhibiting the Most Rare and Remarkable Objects of Interest in the Metropolis, D. Bogue, s. 729.
 6. ^ Shapiro, James S. (2005): 1599: A Year in the Life of William Shakespeare

Referanser[rediger | rediger kilde]

 • Ackroyd, Peter (2000): London: The Biography. Chatto & Windus, London.
 • Clifton, L. (2002): Baby Oil and Ice: Striptease in East London. The Do-Not Press Limited: London.
 • Harrison, P. (1985): Inside the Inner City: Life Under the Cutting Edge. Penguin: Harmondsworth.
 • Mander, David (1996): More Light, More Power: An Illustrated History of Shoreditch, Stroud: Sutton.
 • Shapiro, James S. (2005): 1599: A Year in the Life of William Shakespeare. Faber and Faber, London.
 • Sugden, K. (u.d.): Under Hackney: The Archaeological Story. FHA.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]