Shoreditch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Shoreditch
Shoreditch
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:Hackney
Admin. grevskap:Stor-London
Seremon. grevskap:Stor-London
StatusSted i Indre London
Postkode:N1, EC1, EC2, E1, E2

Shoreditch i 1755

Shoreditch er et område i det sentrale London, i bydelen Hackney rett nord for City of London.

Historie[rediger | rediger kilde]

I en middelalderballade koples Shoreditch til Edard IVs hustru Jane Shore, som skal ha drukna i diket som skal ha fått navn etter henne. Den tidlige forma Soersditch antyder imidlertid at det kan være snakk om «Sewer Ditch», som kan vise til ei grøft eller en bekk i dette myrområdet – muligens en av kildene til Walbrook.

Shoreditch var en av Londons tidlige forsteder, sentrert rundt Shoreditch Church ved krysset Shoreditch High Street/Old Street. Shoreditch High Street og Kingsland road følger den gamle romervegen Ermine Street, som seinere ble til Old North Road. Vegen er i dag merka som A10 og er fortsatt en hovedveg nordover i landet fra London. Old Street-Hackney Road var trolig også en romersk veg, og forbandt Silchester med hovedstaden Colchester.

Fra det 12. århundre til reformasjonen lå nonneklosteret Halliwell (Holywell) i området mellom Shoreditch High Street/Curtain Road , Batemans Row og Holywell Lane, oppkalt etter en hellig kilde på stedet. På dette stedet bygde James Burbage i 1576 Englands første teater – kjent som «The Theatre». Noen av Shakespeares stykker ble oppført her, inntil Shakespeare i 1599 flytta med sin trupp til det nybygde Globe Theatre i Southwark. I dag minner en plakett på Curtain Road om The Theatre.

I løpet av 1600-tallet ble området lengre øst – Spitalfields – et sentrum for silkeindustrien i London, drevet av landflyktide hugenotter fra Flandern og Frankrike. Også Shoreditch opplevde på 1600-tallet en viss tilstrømning av vevere. Mens tekstilindustrien fortsatte å være lokalisert til de østlige forstedene, ble Shoreditch på 1800-tallet et sentrum for Londons møbelindustri. Geffrye Museum på Kingsland Road tematiserer denne æraen i Shoreditchs historie.

I takt med tilbakegangen i både tekstil- og møbelindustrien gikk området mot slutten av 1800-tallet inn i en forfallsperiode, og Shoreditch ble etter hvert forbundet med kriminalitet, prostitusjon og fattigdom. Intensiv bombing under Blitzen i 1940-41 la store deler av det gamle Shoreditch i ruiner. Nybygde etterkrigsblokker i brutalistisk stil gjorde neppe området mer attraktivt.

Administrasjon[rediger | rediger kilde]

Fra middelalderen av var Shoreditch sogn en del av grevskapet Middlesex. Shoreditch ble i 1899 innlemma i grevskapet London som Metropolitan Borough of Shoreditch, som også omfatta Hoxton og Haggerston. Det gamle kommunehuset (town hall) står fortsatt i Old Street. I 1965 ble Shoreditch en del av den nye bydelen Hackney.

Shoreditch i dag[rediger | rediger kilde]

Fra å ha vært et lite attraktivt boligområde i store deler av etterkrigstida har Shoreditch i seinere år opplevd en tilstrømning av velstående beboere til flere nybygde boligkvartaler, og er sammen med Hoxton i ferd med å bli et av Londons nye, fasjonable boligområder. I tillegg til å ha blitt et ettertraktet boligområde for unge professionelle og studenter har Shoreditch i de siste årene opplevd en vekst i utelivet. Barer som Zigfrieds, Hoxton Bar and Kitchen og Mother Bar er populære barer. Shoreditch kan på mange måter sammenlignes med Grünerløkka i Oslo.

Verdt å se[rediger | rediger kilde]

White Cube er et populært galleri i Hoxton square der man kan se samtidskunst. TV kokken Jamie Oliver's No. 15 ligger også i Shoreditch og kan tilby velsmakende Italiensk mat.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  • Mander, D. (1996) More Light, More Power: An Illustrated History of Shoreditch.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]