Jaklefoss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jaklefoss
Jakleskrenten
LandNorges flagg Norge
BeliggenhetRingkollen, Ringerike
FossetypeKaskadefoss
Vernestatusukjent
Tekniske inngrepJaklefoss kraftverk (nedlagt)
Kart
Jaklefoss
60°09′16″N 10°22′01″Ø

Jaklefoss er et fossefall som stuper utfor Jakleskrenten, et lite stykke sør-sørvest for Røstjerna oppunder Ringkollen, i Ringerike kommune.[1] Tilsiget til fossen er beskjedent og dannes av flere mindre bekker i området.

Tilkomst til Jaklefoss-området går via Ringkollveien, som er bompengebelastet like før «Jaklefossparkeringen» (60°09′23″N 10°22′23″Ø). Området øst og nord for Jakleskrenten er både et populært hytteområde og et tidligere setringsområde. I så måte ligger Håvardsetra, Martesetra, Ringkollsetra og Borgersetra et stykke øst for skrenten. Ved parkeringsplassen splitter veien seg, hvorav Ringkollveien fortsetter videre opp til Ringkollstua og videre inn til Øyangen, og Langtjernveien tar av sørover til hyttene langs Jakleskrenten og inn mot setrene og til bommen ved Langtjern. Nedre Flagveien (bomvei) tar av fra Langtjernveien mot Flaggstykket.

Jaklefossen ble i sin tid utnyttet av Jaklefoss kraftverk, som ble grunnlagt av Olaf Færden i 1909.[2] Året før ble både Lille og Store Røstjern demmet opp, med tanke på tilsig via ei lita rørgate for kraftproduksjon. Kapasiteten var imidlertid kun cirka 130 kW, altså omtrent som dagens litt kraftigere elbiler. Kraftverket var i drift fram til 1919, da det ble overtatt av Hole herredskommune. De fant det imidlertid ikke drivverdig og realiserte anlegget. Norderhov herredskommune nyttegjorde seg litt av ledningsnettet, i forbindelse med Åsa kraftstasjon.[2] Det finnes fortsatt spor etter kraftverksvirksomheten på Jaklefoss. Ikke minst damanleggene ved Røstjerna.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jaklefoss. Stadnummer 983208 i Sentralt stadnamnregister (SSR). Kartverket, 1991-07-01
  2. ^ a b Mjør, Sigv. (1970). «Kraftutbygginga på Ringerike» (PDF). Heftet Ringerike: 25–27. Besøkt 29. august 2023.