Hopp til innhold

Jafar Panahi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jafar Panahi
Født11. juli 1960[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (64 år)
Mianeh
BeskjeftigelseFilmregissør, filmprodusent, filmklipper, manusforfatter, skuespiller, regissør Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversity of Islamic Republic of Iran Broadcasting
Universitetet i Teheran
BarnPanah Panahi
NasjonalitetIran
Utmerkelser
12 oppføringer
Sakharovprisen (2012)
Caméra d'or (1995) (for: The White Balloon)
Gulleoparden (1997) (for: The Mirror)
Gulløven (2000) (for: Sirkelen)
Un certain regard (2003)
Sølvbjørnen (2006) (for: Offside)
Carrosse d'or (2011)
Sølvbjørnen for beste manuskript (2013) (for: Closed Curtain)
Gullbjørnen (2015) (for: Taxi)
Æresdoktor ved Université de Strasbourg (2013)[5]
Preis für die Freiheit und Zukunft der Medien (2015)
Beste manus ved filmfestivalen i Cannes (2018)

Jafar Panahi (født 11. juli 1960 i Miyāné) er en iransk filmregissør som er internasjonalt anerkjent. I 2000 vant han Gulløven for filmen Sirkelen, og i 2006 vant han juryprisen under Berlinalen med filmen Offside. Panahi er arrestert av iranske myndigheter, og ble 20. desember 2010 dømt til seks års fengsel. Samtidig fikk han forbud mot å regissere filmer eller skrive manus de neste 20 årene. Panahi støttet opposisjonen under og etter det kontroversielle valget i Iran i 2009.[6]

Panahi ble tildelt Sakharovprisen for 2012.[7][8] Ved Filmfestivalen i Berlin 2015 ble han tildelt Gullbjørnen for filmen Taxi (تاکسی).

Filmografi

[rediger | rediger kilde]
  • Den hvite ballongen (1995)
  • Speilet (1997)
  • Sirkelen (2000)
  • Crimson Gold (2003)
  • Offside (2005)
  • This Is Not a Film (2011)
  • Closed Curtain (2013)
  • Taxi Teheran (2014)
  • 3 kvinner (2018) (engelsk tittel: Three Faces)
  • Ingen bjørner (2022)

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 141033606, besøkt 16. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000028540, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id panahi-jafar[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ filmportal.de, Filmportal-ID 9006c0fa5d6b4bcea0b4c0f080785c35, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ www.unistra.fr[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Jon Robin Halle (21. desember 2010): Streng dom for prisbelønt iransk regissør. Aftenposten.
  7. ^ «Sakharov Prize for Freedom of Thought 2012», Europaparlamentet, 26. oktober 2012.
  8. ^ «Sakharov-prisen til iranere», Vårt Land, 26. oktober 2012.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]