Jacopo della Quercia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jacopo della Quercia
FødtJacopo della Quercia
ca. 1374[1]Rediger på Wikidata
Quercegrossa
Død20. okt. 1438[2]Rediger på Wikidata
Siena
BeskjeftigelseBilledhugger Rediger på Wikidata
SøskenPriamo della Quercia[3]

Jacopo delle Quercia; illustrasjon i Le Vite av Giorgio Vasari, 1568-utgaven
Vestre side av della Quercias fontene i Siena med Adams skapelse.

Jacopo della Quercia (født omkring 1374 i Quercia Grossa nær Siena, død 20. oktober 1438 i Siena) var en italiensk skulptør fra tidlig renessanse. han var en samtidig med Filippo Brunelleschi, Lorenzo Ghiberti og Donatello. Han regner som en forløper til Michelangelo.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Jacopo della Quercia har sitt tilnavn fra fødestedet Quercia Grossa (nå Quercegrossa. Han var sønn av gullsmeden Pietro d'Angelo, som opplærte ham i sitt yrke. Han hadde mist én bror, Priamo.

Jacopo gikk snart sin egen vei og ble en av Italias fremste kunstnere. Han må antagelig ha funnet inspirasjon fra Nicola Pisanos og Arnolfo di Cambios utsmykninger av prekestolen i katedralen i Siena. Hans første egne arbeide kan ha blitt til da han var seksten år, en hestestatue av tre til begravelsen av Azzo Ubaldini. Han forlot sin far etter sstid og uroliigheter og dro til Lucca.

Kunstner[rediger | rediger kilde]

Porta Magna, S. Petronio i Bologna.

Jacopo della Quercia ble for sin skolerte fremstilling av menneskekroppen regnet som en brobygger og forløper til renessansens kunst og gjelder som den fremste billedhugger fra Siena. Han virket fremfor alt i Siena, Bologna og Lucca.

I Pisa er det sannsynlig at della Quercia har studert og funnet inspirasjon i den store samling av romertidsskulpturer og sarkofager i Camposanto. Disse og andre innflytelser gjør ham til en brobyggerfigur i europeisk kunst, hans verker viser et skifte midt i hans karriere fra gotisk stil til det som må klassifiseres som tidlig italiensk renessanse.

Han oppførte i 1406 en fontenePiazza del Campo i Siena. Hans andre store arbeide i Siena var en døpefont i kirken San Giovanni (1416–1430), en sekskantet skål, fra hvilken opphøyer seg en tårnaktig oppbygning. Den ble smykket med relieffer i bronse, bilder fra Johannes Døperens liv, tre av dem av Quercia og hans disipler, to av Ghiberti og en av Donatello. Blant hans øvrige verk kan nevnes portrelieffene til San Petronio-basilikaen i Bologna — Evas skapelse, utført 1425–1438.

Om hans liv i det øvrige er lite kjent. Ved siden av de tre byene han hadde sitt hovedvirke har hjan imidlertid hatt oppdrag også i Firenze, Milano, Venezia og Verona. Blant hans elever var Antonio Federighi.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.britannica.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ RKDartists, rkd.nl, besøkt 23. august 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Union List of Artist Names, ULAN 500026501, utgitt 14. november 2017, besøkt 21. mai 2021[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]