Jakob Løkke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Jacob Løkke»)
Jakob Løkke
Født13. feb. 1829[1]Rediger på Wikidata
Trondheim
Død29. sep. 1881[1]Rediger på Wikidata (52 år)
Berlin
BeskjeftigelseGermanist Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
Lillehammers ordfører
1857–1857
ForgjengerKarl Nilsen
EtterfølgerKarl Nilsen
1859–1859
ForgjengerKarl Nilsen
EtterfølgerWilhelm Lorange

Jakob Løkke (født 13. februar 1829 i Trondheim, død 29. september 1881 i Berlin) var en norsk filolog og pedagog.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Jakob Løkke var sønn av snekkeren Ole Olsen Løkke, som ved sønnens fødsel var svenn i Trondheim. Senere flyttet han til Tromsø, hvor han drev en snekkerforretning. Moren døde tidlig. Ole Løkke giftet seg igjen og fikk flere barn i det nye ekteskapet.

Jakob Løkke var elev ved Tromsø real- og middelskole. I 1848 avla han examen artium ved universitetet og begynte å studere filologi. I 1852 tok han embetseksamen.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Han fikk året etter en stilling som lærer på Lillehammer. Her ble han også redaktør for det nystiftede Kristians Amtstidende, som utkom fra 1855 til 1859, og han deltok i kommunestyret. I to perioder var han byens ordfører. Han drev dessuten en egen bokhandel.

I 1861 ble Jakob Løkke utnevnt til adjunkt ved Kristiania katedralskole, i en stilling som var blitt ledig etter at Johan Thaasen gikk til universitetet. Ved denne skole ble han resten av livet, fra 1862 som overlærer. I 1860-årene var han en av de fremste motstanderne av Hartvig Nissens forslag til skolereformer.

Fra våren 1881 hadde han tjenestefri av helsemessige årsaker, og bodde i Ringebu for å bli frisk. Han hadde diabetes. Da sykdommen ble verre, reiste han til Karlsbad og døde i Berlin på veien hjem.

Løkke skrev flere lærebøker i tysk og engelsk. Hans Kortfattet Tydsk Grammatik utkom i en 31. utgave så sent som i 1965.

Han var sekretær i Skandinavisk Selskab og medlem av Christiania Videnskabs-Selskab (dagens Det Norske Videnskaps-Akademi) fra 1867.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b oppført som Jakob Olaus Løkke, nbl.snl.no[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Fr. Ording: Overlærer Jakob Løkke. Oslo: Cappelen, 1925. Særtrykk av Skole og Samfund.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]