Jackson Pollock

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Jackson Pollock (født 28. januar 1912, død 11. august 1956) var en amerikansk maler, og en av de sentrale figurene i den kunstneriske bevegelsen kjent som abstrakt ekspresjonisme. Hans karakteristiske malestil som besto i å dryppe maling på liggende lerreter, ble det sterkeste uttrykket for grenen av den abstrakte ekspresjonismen kalt action painting, og ga ham tilnavnet «Jack the Dripper».

Jackson Pollock hadde sin første solo utstilling i Peggy Guggenheim Art of this Century gallery i New York i 1943.

Pollock var en kunstner som har hatt stor betydning og påvirkningskraft. Det er vanskelig å overdrive den betydningen Pollock hadde for kunsten utover 1900-tallet. Hans verker viser hvordan individet kan bryte grenser og utvikle sterke nye ideer. Sannsynligvis var det derfor den amerikanske regjering med støtte fra CIA satte sammen en utstilling som de sendte på turne rundt i verden. Utstillingen bestod av arbeider fra Pollock og andre abstrakt ekspresjonistiske malere. De ville vise hva frihet og demokrati kunne føre til.

I 1947 kom det dramatiske skiftet i stilen, hvor han begynte med "dryppe-teknikken". Han brukte malerpenslene som verktøy for å dryppe malingen, og de kom aldri i kontakt med lerretet. Hans teknikk med å dryppe eller helle maling blir sett på som en av opprinnelsen til ordet "action painting". I denne prosessen beveget han seg vekk fra et figurativt uttrykk, og utfordret den vestlige tradisjonen med å bruke staffeli og pensler.

Etter 1951 ble hans malerier mørkere i fargetonene, og han begynte dessuten å reintrodusere figurative elementer.

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)
kunststubbDenne kunstrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.