Jackie Robinson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jackie Robinson

Jackie Robinson (født 31. januar 1919, død 24. oktober 1972) var en amerikansk baseballspiller og første svarte spiller i Major League Baseball (MLB) i moderne tid.

Robinson debuterte som baseballspiller med Brooklyn Dodgers i 1947. Som den første svarte mannen som spilte i de store baseball-ligaene siden 1880-tallet, var Robinson medvirkende i å få en slutt på raseskillet i profesjonell amerikansk baseball, som hadde rykket ned svarte spillere til Negro-ligaer i seks tiår før Robinson kom på banen. I tillegg til sin store kulturelle innflytelse, hadde Robinson en eksepsjonell karriere innenfor baseball. I ti sesonger, spilte han i seks World Series og bidro til at Brooklyn Dodgers vant World Championship i 1955. Robinson ble valgt til seks sammenhengende All-Star Games fra 1949 til 1954. I 1947 ble han tildelt MLB Rookie of the Year Award, og i 1949 vant han National League Most Valuable Player Award, som den første svarte spilleren.

Robinson ble tatt inn i Baseball Hall of Fame i 1962. I 1960 var Robinson med på å etablere Freedom National Bank, en afrikansk-amerikansk finansinstitusjon med base i Harlem, New York. I anerkjennelse av hans prestasjoner både på og utenfor banen, ble Robinson posthumt tildelt medaljen Presidential Medal of Freedom og Congressional Gold Medal. Hans kone, Rachel, hadde en karriere i sykepleie, og var assisterende professor ved Yale School of Nursing og direktør for sykepleie ved Connecticut Mental Health Center. Hun satt også i styret til Freedom National Bank frem til denne stengte i 1990. De fikk tre barn sammen. Deres elste sønn var i militæret og deltok i Vietnamkrigen, der han ble såret i kamp i november 1965. Etter Vietnamkrigen slet han med narkotika-problemer, og den 17. juni 1971, i en alder av 24 år, ble han drept i en bilulykke.

Komplikasjoner etter hjertesykdom og diabetes svekket Robinsons helse og gjorde ham nesten blind. Den 24. oktober 1972, døde Robinson av et hjerteinfarkt i sitt eget hjem i Stamford, Connecticut, da var han 53 år gammel. I 1999 ble Robinson oppført på Time Magazine sin liste over de 100 mest innflytelsesrike menneskene i det 20. århundre. Robinson ble også æret av United States Postal Service og ble avbildet på frimerker i 1982, 1999 og 2000.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]