Jack Dempsey vs. Jess Willard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jack Dempsey
vs.
Jess Willard
Tittelkamp VM
Vinner Jack Dempsey
Vektklasse Tungvekt
Seier på TOK
Varighet 3 runder
Sted Toledo, Ohio
År 1919
Dato 13. november

Jack Dempsey vs. Jess Willard var en boksekamp som ble arrangert i Toledo, Ohio i USA den 4. juli 1919.

Generelt[rediger | rediger kilde]

Jack Dempsey var den første bokseren av Queenberry æraen som fikk stjernestatus verden over. Superstjernen Jack Dempsey ble født i denne kampen, og nesten samtlige av han gjenværende kamper i karrieren skulle sette en eller annen rekord av et slag, han skulle få en uvurderlig betydning for boksesporten. Dempsey mot Jess Willard er også det mest brutale tronskiftet tungvektsklassen noensinne har sett.

Også denne kampen stod Tex Rickard bak, med sin 20 000 seters utendørs arena. Forskjellen mellom denne kampen fra tidligere kamper var at det var første gang kvinner hadde adgang til en boksekamp.

Willard var mannen som hadde tatt tittelen fra den forhatte Jack Johnson fire år tidligere. Men han fikk aldri den helte statusen man skulle trodd, sannsynligvis fordi resultatet av kampen ikke ble allment kjent før flere måneder senere. Som med Jack Johnson vs. James J. Jeffries kampen var filmopptaket ulovlig, og kampen fant sted på Cuba. Forutenom det var ikke Willard et spesielt kjent navn heller, noe som kom av at han aldri hevdet seg spesielt blant da tidens tungvektere. Kamper utenfor USA fikk uansett lite oppmerksomhet under 1. verdenskrig.

Før kampen[rediger | rediger kilde]

Dempsey vs. Willard fikk derimot mye oppmerksomhet. Willard var en fysisk enorm mann i 1919. Han var 199 cm høy og veide 106 kg, mot Dempsey’s 183 cm, 85 kg. David vs. Goliat har alltid vært en god salgsvare, og det var det pressen døpte kampen. Selv om de fysiske fordelene alle lå hos mesteren i denne kampen, så hadde Dempsey «wild cardene» alder og aktivitet og erfaring på sin side. Willard var 37 år gammel og hadde ikke vært i ringen på 40 måneder, mens Dempsey var 24 år, hadde mange flere kamper bak seg og var aktiv.

Om kampen[rediger | rediger kilde]

Dempsey gir Willard «The Solar Plexus Punch».

Men det skulle vise seg å være bortkastet spekulering. Dette var mer en «mugging» enn en boksekamp. Willards boksestil viste seg å være skreddersydd for Dempsey, og mesteren gikk ned, hardt, hele syv ganger i første runde. Willard klarte å holde seg på bena i 2. og 3. runde, men var aldri på noe tidspunkt i kampen noe annet en totalt sjanseløs. Da han brøt kampen mellom 3. og 4. runde hadde han fått flere tenner slått ut, han hadde brudd i kjeve, nese og kinnben, flere sygge kutt og flere brukne ribben.

Etter kampen[rediger | rediger kilde]

Willards eneste trøst var hans 100 000 dollar i betaling for innsatsen. Helt til sin død i 1968 hevdet Willard at Dempsey kjempet kampen deres med «loaded gloves», dvs. at Dempsey hadde noe i hanskene som gjorde at han var i stand til å slå hardere enn normalt. Willard selv hevder at Dempsey hadde gipset hendene sine før kampen, men ingenting støtter opp under disse påstandene. Normal logikk tilsier også at Dempsey ville ha skadet hendene sine like mye som han skadet Willard dersom han hadde bokset med gipsede hender. Påstandene gjorde heller ingenting for å gjøre Willard noe mer populær enn det han var heller, og Dempsey, som regnes som en av tidenes mest hardtslående boksere, har nok av andre KO seire å skilte med. For Dempsey var dette bare starten på en eventyrlig karriere og popularitet som fulgte ham helt til han døde i 1983.