Jack Dempsey (fisk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jack Dempsey
Jack Dempsey (fisk)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Rocio octofasciata
Regan, 1903
[Cichlasoma octofasciatum],
[Nandopsis octofasciatum],
[Archocentrus octofasciatus]
Norsk(e) navn:
Hører til: Rocio,
Cichlasomatinae,
ciklider
Habitat: saktestrømmende ferskvann
Utbredelse: Yucatán og Mellom-Amerika

Jack Dempsey er en ciklide som har fått navnet etter bokseren Jack Dempsey. Som de fleste ciklider er den territoriell, spesielt ovenfor artsfrender og lignende arter. Denne fisken er populær i akvariehandelen blant annet på grunn av sitt slående utseende. Den er imidlertid ikke enkel å holde, på grunn av størrelsen og adferden.

Etter hvert som fisken blir voksen, endres fargen fra lysegrå eller -brun med svake turkise flekker, til en mørk purpur-grå med veldig sterke blå, grønne og gylne flekker. Gatt- og ryggfinnen hos voksne hanner har lange, spisse tupper.

Den foretrekker en pH på 7, en hardhet på 9-20 dGH og en temperatur på mellom 22 og 30 grader celsius. Den kan bli opptil 25 cm lang. Den er kjøtteter.

Jack Dempsey legger eggene på substratet (bunnen av akvariet eller dammen). Som de fleste ciklider viser de omfattende yngelpleie. Begge foreldrene hjelper med rugingen, og vokter yngelen når de klekker. Jack Dempsey er kjent for å være oppofrende foreldre, og tygger maten for å gi til avkommet. De kan imidlertid lett ete yngelen hvis de blir skremt eller miljøet er feil.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]