Jabal Qasioun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Jabal Qasioun (arabisk: جبل قاسيون, Jabal Qāsiyūn) er et fjell med utsikt over byen Damaskus i Syria. Her ligger en rekke restauranter som man kan se hele byen fra. Etterhvert som byen er blitt utvidet, har noen bydeler vokst seg frem til foten av fjellet. Det høyeste punktet er 1151 meter over havet.[1]

Det er bygd mange skanser i fjellet av det syriske regime etter starten på den syriske borgerkrig.[2][3]

Religiøs betydning[rediger | rediger kilde]

I fjellsiden ligger en grotte med mange sagn knyttet til seg. Det er sagt at grotten en gong var bebodd av det første menneske, Adam, og at både Ibrāhīm (Abraham), og 'Īsā (Jesus) skal ha bedt i grotten. I arabiske historiebøker fra middeelalderen ble den omtalt som stedet der Qābīl (Kain) tok livet av Hābīl (Abel).[4][5] I hundrevis av år ble grotten regnet som et sted der bønner ble oppfylt med en gang, og særlig i tørkeperioder ville herskerne av Damaskus til grotten og be om regn. På grunn av mordet som det vært hevdet fant sted her, det første mord i verden, ble den kalt Maghārat al-Dam (Blodgrotten).[6] Ifølge sunnimuslimer er Qasioun stedet der miḥrābene (bønnenisjene) til de 40 helgener, kalt Abdāl, skal ha bedt sine nattlige bønner. Det ble bygd en liten moske over Blodgrotteb med disse miḥrābene.

Lenger ned på fjellet fra Blodgrotta lå en annen grotte kalt Maghārat al-Jūˁ (Sultegrotten). Historiene om denne grotta er noe forvirrende. Noen sier at førti helgener døde der av sult: al-Harawī, som levde der på 1200-tallet skriver at førti profeter døde der av sult.[6] I dag er grotta forseglet, omgitt av hus, men stedet blir kalt al-Juyūˁīyah (omtrent 'Hungersstedet').

En annen grotte ligger i en annen fjellside, og lokalt er denne blitt kalt Syvsovergrotten, nevnt i tidlige kristne kilder, i tillegg til Koranen[7] der de er kjent som Aṣḥāb al-Kahf (Følgegrotten). Det er derimot mange grotter i denne delen av verder som blir hevdet å være denne grotten. I dag er det bygd en madressah over grotten, men det er fremdeles tilkomst for pilegrimer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ 1:10 000, Edition 2-AMS, Series K922. U.S. Army Map Service, 1958
  2. ^ «Syria’s borgarkrig: Closer to the capital». The Economist. 13. april 2013. Besøkt 7. mai 2013. 
  3. ^ Sam Dagher, 'Assad Readies for U.S. Strike Despite Delay', The Wall Street Journal, Tuesday, September 3, 2013, s. A6
  4. ^ «Jabal Qasiyun - Site of Wonders». Arkivert fra originalen 5. mars 2012. Besøkt 30. mars 2014. 
  5. ^ Jason Koutsoukis (27. september 2008). «Progress at a standstill at the crossroads of the Middle East». The Age. Besøkt 30. mars 2014. 
  6. ^ a b Josef W. Meri (Trans.): A Lonely Wayfarer's Guide to Pilgrimage. 'Ali ibn Abī Bakr al-Harawī's: Kitāb al-Ishārāt ilā Ma'rifat al-ZiyārātPg. 24-25. Princeton, 2004.
  7. ^ Koranen 18,7-26.