Ja, vi elsker (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ja, vi elsker
Generell informasjon
UtgivelsesårNorge 1983
Prod.landNorge Norge
Lengde118 min.
SpråkNorsk
Bak kamera
RegissørSølve Skagen
Malte Wadman
ProdusentLaila Mikkelsen
Svein Toreg
ManusforfatterAndrew Szepessy
Øystein Lønn (oversettelse)
MusikkArne Nordheim
SjeffotografSvein Krøvel
Bahram Manocheri
KlippAndrew Szepessy
Foran kamera
MedvirkendeRoy Hansen
Hildegunn Eggen
Ib Kjølsen
Erik Bye
Sverre Anker Ousdal
m.fl.
Prod.selskapFilmgruppe I A/S
Skagen/Wadman
Eksterne lenker

Ja, vi elsker er en norsk spillefilm fra 1983, filmet av Sølve Skagen og Malte Wadman. Etter opptak ble filming gitt til Andrew Szepessy som redigerte, klippet og skrev manus. Den engelske versjonen heter "Twilight's Last Gleaming...." skrevet, og klippet av Andrew Szepessy. Fortellerstemmen i engelsk utgave tilhører også Andrew Szepessy. Vømmøl Spellemannslag og Erik Bye opptrer i filmen. Sverre Anker Ousdal medvirker med stemmen til hovedpersonen i den norske versjonen.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen viser tilbakeblikket til en druknende mann i slutten av trettiårene. Arve Nor (Roy Hansen) er utsatt for en båtulykke alene på sjøen, og tar et oppgjør med egen identitet i hans siste øyeblikk på jorden. Barndommen, studentlivet og voksenlivet som gymnaslærer, vises mot et sosialt og kulturelt bakteppe som tar opp politisk agenda fra 2. Verdens krig, gjennom 1960 - 70 tallet og frem til 1980 tallet. Filmens tematikk omhandler hvordan identitet er formet og definert i henhold til individet som del av familie, nasjonen og den større internasjonale konteksten. Filmen er på ett plan et oppgjør med 68-generasjonen. Videre stiller den spørsmål rundt hvor vidt vi kan vite hvem vi selv er, om vi virkelig kan kjenne andre mennesker, og om hver ny generasjon egentlig er annerledes fra den forutgående.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Filmen fikk en blandet mottakelse i norsk presse, og en positiv mottakelse i internasjonal presse.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

norske filmstubbDenne norske filmrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.