J.J. Wagner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
J.J. Wagner
BeskjeftigelseMusikkinstrumentmaker Rediger på Wikidata
NasjonalitetTyskland

Johan Jacob Wagner drev pianofabrikk i Hamburg med start 1832 frem til en gang mellom 1886 og 1893. Han laget taffelpianoer og opprettstående instrumenter med omfanget 6 1/2–7 oktaver.

Internasjonalt sett var Wagners fabrikk liten, som de fleste fabrikkene i 1800-tallets Hamburg. På 1880-tallet skal det ha vært ca 20 pianofortefabrikker der – de fleste antagelig enmannsforetak eller med 2–5 ansatte. I Norge derimot finnes det mange taffelpianoer fra Wagners fabrikk bevarte[1]. Det har tydeligvis funnes en importør – sannsynligvis i Christiania. En av gesellene til Wagner het Ferdinand Rachals. Han åpnet senere en konkurrerende fabrikk, og kom til å bli den ledende produsenten i landsdelen.

Ole Bull skal ha kjøpt et instrument av Wagner fra 1860-åra sammen med fire andre pianoer. Instrumentet ble overtatt av sjefen på Carl Johans Værft i Horten, Valeur. Senere kom det i eie til Svein Olav Lie (siden 2010 på Ole Bull Akademiet)[2].

Wagners adresse i 1886 var Neustrasse 4 Hamburg-Neustadt. En sønn, August, flyttet til Mexico i 1851 og åpnet panofabrikk der: «Wagner y Levien». Ellers er det ikke belagt noen slektskap til andre instrumentmakere med navnet Wagner, f.eks Joachim Wagner, orgelbygger fra Magdeburg, Johan Gottlob Wagner i Dresden eller Wagner pianofabrikk i USA.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Registreringer. Ringve Musikkmuseum, Trondheim
  2. ^ Ole Bull Akademiet. Åremeldinga 2010

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Cyril Ehrlich. The piano – a History. London 1976.
  • Hubert Henkel. Lexikon Deutscher Klavierbauer, [Bochinsky], Frankfurt a. M. 2000.
  • Hans K. Herzog, Piano Atlas – Piano-Nummern, (Ed. 7) Frankfurt a.M. 1989

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]