Jøssingfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jøssingfjorden
Norway Rogaland Jøssingfjord overview.JPG
LandNorge Norge
Lengde 2,5 km

Jøssingfjorden
58°19′03″N 6°20′11″Ø

Jøssingfjorden ligger i Sokndal kommune i Rogaland og er 2,5 kilometer lang.[1] Jøssingfjorden er særlig kjent for Altmark-saken, den 16. februar 1940. Halvveis inne i fjorden på den sørøstlige sida ligger grenda Jøssingfjord, og innerst i fjorden ligger Nedre Helleren kraftverk.

Jøssingfjorden er også utskipningshavn for bedriften Titania AS som driver med gruve (dagbrudd) og renseanlegg for titanmalm, jern og svovel.

Fjorden er omgitt av bratte fjellsider, og ender i ei stor steinur, som var en stor utfordring for veibyggerne da riksvei 44 skulle bygges. Veien er nå fylkesvei 44. Veien forbi ura og opp, og inne i ei loddrett fjellside på nordsida av fjorden, er fortsatt en turistattraksjon langs Nordsjøruta. Fjellsida stopper forøvrig ca. 8 meter før den møter bakken nede ved fjorden, og danner en stor heller. Her lå husmannsplassen Helleren. Fortsatt ligger det to små hus der. Helleren er en flittig besøkt turistattraksjon, og eies av Dalane Folkemuseum.

Under annen verdenskrig ga navnet på fjorden opphav til betegnelsen «jøssing» som kallenavn på engelskvennlige, antinazistiske nordmenn.[2] Bakgrunnen var Altmark-saken, en britisk militæraksjon på norsk jord under to måneder før den tyske okkupasjonen av Norge: 16. februar 1940 hadde britiske styrker jagd det tyske krigsskipet Altmark inn i Jøssingfjorden og befridd de britiske krigsfangene ombord uten at det nøytrale Norge hadde protestert.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jøssingfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  2. ^ «jøssing». Store norske leksikon (norsk). 20. juni 2017. Besøkt 28. juli 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]