Hopp til innhold

Jøssingfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jøssingfjorden
LandNorge
Lengde 2,5 km
Kart
Jøssingfjorden
58°19′03″N 6°20′11″Ø

Jøssingfjorden ligger i Sokndal kommune i Rogaland og er 2,5 kilometer lang.[1] Jøssingfjorden er særlig kjent for Altmark-saken, den 16. februar 1940. Halvveis inne i fjorden på den sørøstlige sida ligger grenda Jøssingfjord, og innerst i fjorden ligger Nedre Helleren kraftverk.

Jøssingfjorden er også utskipningshavn for bedriften Titania AS som driver med gruve (dagbrudd) og renseanlegg for titanmalm, jern og svovel. Titania dumpet gruveavfall der fra 1960 til 1984. Etter 1984 dumpet de gruveavfall ute ved Dyngjadypet til 1994.

Fjorden er omgitt av bratte fjellsider, og ender i ei stor steinur, som var en stor utfordring for veibyggerne da riksvei 44 skulle bygges. Veien er nå fylkesvei 44. Veien forbi ura og opp, og inne i ei loddrett fjellside på nordsida av fjorden, er fortsatt en turistattraksjon langs Nordsjøruta. Fjellsida stopper forøvrig ca. 8 meter før den møter bakken nede ved fjorden, og danner en stor heller. Her lå husmannsplassen Helleren. Fortsatt ligger det to små hus der. Helleren er en flittig besøkt turistattraksjon, og eies av Dalane Folkemuseum.

Under annen verdenskrig ga navnet på fjorden opphav til betegnelsen «jøssing» som kallenavn på engelskvennlige, antinazistiske nordmenn.[2] Bakgrunnen var Altmark-saken, en britisk militæraksjon på norsk jord under to måneder før den tyske okkupasjonen av Norge: 16. februar 1940 hadde britiske styrker jagd det tyske krigsskipet Altmark inn i Jøssingfjorden og befridd de britiske krigsfangene ombord uten at det nøytrale Norge hadde protestert.

Sommeren 2022 stod Jøssingfjord Vitenmuseum ferdig. Målet med museet er å vise frem regionens rike historie, med spesielt fokus på mineralressursene som har formet regionen i århundrer. Prosjektet har vært krevende å finansiere og prosjektet ble også skadelidende når hovedentreprenøren gikk konkurs mot avslutningen av byggeperioden. Museet ble derfor åpnet med begrenset innhold, med en enkel utstilling, filmfremvisning av en lokal krigsfilm og en kafé. Imidlertid kom finansieringen av hovedutstillingen på plass i 2023 og museet regner med å starte normal drift til sommersesongen 2024.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jøssingfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  2. ^ «jøssing». Store norske leksikon (norsk). 20. juni 2017. Besøkt 28. juli 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]