Jøkelfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jøkelfjorden
LandNorges flagg Norge
Kart
Jøkelfjorden
70°04′18″N 21°52′27″Ø

Jøkelfjorden (nordsamisk: Jiehkervuotna)[1] er en fjordarm av Kvænangen i Kvænangen kommune i Troms. Fjorden har innløp mellom Nevernes i nordvest og Jøkelfjordklubben i sørøst og strekker seg 17 kilometer nordøstover til Nerisen ved Øksfjordjøkelen i botn av fjorden.[2]

Øksfjordjøkelen er den eneste isbreen i Fastlands-Europa som kalver direkte i sjøen. Isbreens flate er på 41 km², og isbreens høyeste punkt er 1204 moh.. Den ligger innerst i Jøkelfjord, og er et imponerende skue fra sjøen. Isbreen kan også sees fra bilvei i Jøkelfjord i Kvænangen, men opplevelsen blir større fra båtripa under breen. Kalvingen skjer hyppigst i perioden mars til juni. Det arrangeres også vandreturer opp på breen.

Bygda Jøkelfjord (samisk: Gulpenjárga) ligger på sørsida et stykke inn i fjorden. Tvers over på andre sida går fjordarmen Tverrfjorden nordover. Litt nord for Jøkelfjordeidet ligger gården Saltnes og herfra og innover er det ingen flere bosetninger. Den innerste delen av fjorden kalles Isfjorden. Ved innløpet til Isfjorden går vika Skalsa nordover mot Skalsavatnet. Moderne havbruk er representert i Kvænangen ved bedriften Jøkelfjord Laks. Fv365 går langs deler av sørsida av fjorden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Jøkelfjorden». Faktaark. Kartverket. Besøkt 14. oktober 2016. 
  2. ^ Jøkelfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk