Jødisk Museum i Oslo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jødisk Museum i Oslo
Den tidligere synagogen til Den israelitiske menighed har vært tilholdssted for Jødisk Museum siden 2008.
Kart
Jødisk Museum i Oslo
59°54′59″N 10°45′19″Ø
Nettstedhttp://oslojewishmuseum.no, http://jodiskmuseumoslo.no/

Jødisk Museum ligger i bakgården i Calmeyers gate 15B.

Jødisk Museum i Oslo er et museum i Oslo som skal ta vare på og formidle jødenes historie i Norge. Museet ble opprettet som en stiftelse i 2004, i samarbeid mellom Det mosaiske trossamfunn og Oslo Bymuseum.[1] Initiativtager og første daglige leder var Sidsel Levin. I 2006 ble museet etablert som en selvstendig stiftelse. Museet åpnet for publikum med sin første utstilling i 2008, «Friheten vinnes ikke bare én gang», om jødiske kunstnere i Norge og om jøder som tok del i kampen mot nazismen under 2. verdenskrig.

Museet i lokalene i Calmeyers gate 15B i Oslo ble åpnet av kronprins Haakon 8. september 2008. I lokalene lå det opprinnelig en synagoge fra 1921 til 1942, og mange av de jødene som innvandret til Norge fra midten av 1800-tallet bodde i Hausmannskvartalene, strøket der Calmeyers gate ligger, og nedre Grünerløkka.

Museets formål er å samle, bevare, forske på og formidle pålitelig kunnskap om og skape økt forståelse om jødenes historie i Norge, kunnskap om jødisk kultur, dagligliv, religiøs praksis og integrering i det norske samfunnet, samt å være en inspirator for kulturell aktivitet, kunnskapsformidling og debatt. Museet ønsker å være en brobygger mellom de jødiske miljøer og storsamfunnet. Jødisk Museum i Oslo avholder foredrag, konserter, skiftende utstillinger samt annen utadrettet kulturvirksomhet. Temaer museet skal behandle er jødisk kultur, tradisjon og historie samt jødedom i sin alminnelighet.

Pr. 2021 viser museet tre utstilinger: «Det jødiske året - alt til sin tid», om de jødiske hellig- og høytidsdager, «Husk oss til livet – jødiske skjebner 1940-1945» og «Heia jødene!», om idretten som prestasjons- og integrasjonsarena for den jødiske minoriteten.

Museet blir finansiert via midler fra Oslo kommune, Staten, prosjektmidler fra ulike stiftelser, museets venneforening samt private donasjoner.

Museets faste medarbeidere:

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Oslo bymuseum, årsberetning 2003». Byminner, 2-2004, side 32.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]