Jødemarokkansk arabisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jødemarokkansk arabisk
Brukt iIsrael, Marokko
Antall brukere258 925[1]
Lingvistisk
klassifikasjon
Afroasiatisk
Semittisk
Sentralt
Sørlig
Arabisk
Jødemarokkansk arabisk
Skriftsystemhebraisk alfabet
Språkkoder
ISO 639-3aju
Glottologjude1265

Jødemarokkansk arabisk er formen for jødearabisk som snakkes av marokkanske jøder. Språket tales av rundt 259 000 mennesker[1], hvorav rundt 250 000 bor i Israel og rundt 9 000 i Marokko. Det snakkes også av grupper i Canada og Frankrike. Brukere av jødemarokkansk arabisk og jødetunisisk arabisk kan forstå hverandre uten store vanskeligheter, mens det er liten forståelse mellom jødemarokkansk og jødeirakisk arabisk.

Under jødenes lange historie i Marokko har språket deres blitt påvirka fra flere hold. Spansk, haketia (en variant av jødespansk) og fransk er språk som har påvirka jødemarokkansk arabisk, i tillegg til hebraisk (som har påvirka alle jødiske språk).

De aller fleste av Marokkos 265 000 jøder utvandra til Israel etter 1948. Det er fortsatt rundt 9 000 brukere av språket igjen i Marokko, men de fleste i yngre generasjoner snakker fransk som morsmål i stedet for arabisk, og arabisken deres står nærmere marokkansk arabisk en jødemarokkansk arabisk. De fleste talere av jødemarokkansk arabisk er eldre mennesker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Denne språkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.