Jõhvi kommune

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jõhvi

Flagg

Våpen

Kart over Jõhvi

LandEstlands flagg Estland
FylkeIda-Viru
StatusLandkommune
Adm. senterJõhvi
Postnummer41531
Retningsnummer22
Areal123,91 km²[1]
Befolkning12 351[2] (2023)
Bef.tetthet99,68 innb./km²
Nettsidewww.johvi.ee
Kart
Jõhvi kommune
59°22′00″N 27°25′00″Ø

Jõhvi er en landkommune i Ida-Viru fylke i det nordøstlige Estland, ved kysten vest for Narva. Kommunen har cirka 13 0880 innbyggere og et areal på om lag 124 km². Kommunens og fylkets administrasjonssenter ligger i Jõhvi med 11 615 innbyggere.

Jõhvi ligger 6 km ifra sin tvillingby Kohtla-Järve. Da Jõhvi ble utskilt som egen by ifra Kohtla-Järve, ble noen drabantbyer som ligger tett inntil byen fortsett værende en del av Kohtla-Järve. Her kan det som eksempel nevnes den store, fattige drabantbyen Idla, som ligger ca. 3 km ifra Jõhvi by, på helt motsatt side av byen Kohtla-Järve. Folketallet i kommunen og fylket er raskt fallende, men byen Jõhvi fraflyttes noe saktere. Jõhvi fikk sin økede tilflytting på grunn av at den ble administrasjonssenter i fylket, og den også fikk en moderne infrastruktur. Jõhvi fikk i år 2007 kulturhus med sin første kino bygget med økonomisk støtte ifra EU. Byen fikk også etter årtusenskiftet en byggeboom av ny næringsvirksomhet, så som masse nye kjøpesentra. Etter at den økonomiske krisen startet i Estland i år 2008, har denne positive investeringen stoppet helt opp. Jõhvi har mest russisk bosetning, og på grunn av språkproblemer har denne folkegruppen blitt landets store tapere i arbeidsmarkedet. Bergverksindustrien som er så viktig for hele fylket Ida-Viru er fallende, og mange gruver også i Jõhvi har blitt stengt de siste årene. Derfor har boligprisene falt, og mange flytter inn til landets hovedstad Tallinn i håp om arbeide. Jõhvi sliter i likhet med de fleste bysentra i Ida-Viru fylke med høy kriminalitet, og en stor andel av sykdommen HIV. Det bygges fortsatt nye hovedveier rundt Jõhvi med midler ifra EU, og dette må sees på som en positiv tilvekst for en kommune med sitt kommunesentrum rett ved siden av europaveien mellom St. Petersburg og Tallinn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://geoportaal.maaamet.ee/index.php?lang_id=1&page_id=506&type=regkat&year=2018&month=1&group=0; Det estiske landinspektorat; besøksdato: 11. mars 2018.
  2. ^ https://andmed.stat.ee/en/stat/rahvastik__rahvastikunaitajad-ja-koosseis__rahvaarv-ja-rahvastiku-koosseis/RV0240; Estlands statistikkbyrås statistikkdatabase; besøksdato: 1. september 2023.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]