Ivösjön

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ivösjön

Koordinater: 56°4′19,326″N 14°23′51,299″Ø Ivösjön (tidligere dansk: Iføsøen) i Sverige, er med sin overflate på 54 km² Skånes største innsjø. Den ligger nær grensen mot Blekinge.

Ved Åsnen rett nord om Bromölla ble det funnet et fossil av hva som er verdens eldste komplette blomst, 85 millioner år gammel. Planter av denne slekten finnes fortsatt i bl.a. Sør-Afrika. Blomsten har blitt fotografert av den verdensberømte fotografen Lennart Nilsson. Området rundt Ivösjön er et av de fossilrikeste i verden og skjeletter av bl.a. dinosaurer har blitt funnet her. Planer finnes om et fossilmuseum i trakten.

Ivösjön har også ved flere undersøkelser vist seg være Sveriges artsrikeste fiskesjø med ca. 25–30 fangede arter. Fisket er viden kjent blant sportsfiskere. Den sjeldne mallen har blitt fanget i Skräbeån som drenerer Ivösjön og renner ut i Hanöbukten ved Möllefjorden, Nymölla.

I sjøen ligger Ivö som var et bispesete i middelalderen. Anders Sunesens Ivøhus er en ruin fra denne tiden. På Ivö finnes også et kaolinbrudd som var opprinnelsen til den keramiske industri som i mer enn hundre år fantes i Bromölla. Til Ivö går også Skånes eneste veiferge fra Barum.