Ivösjön

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ivösjön

Koordinater: 56°4′19,326″N 14°23′51,299″Ø Ivösjön (tidligere dansk: Ivøsøen) i Sverige, er med sin overflate på 54 km² Skånes største innsjø.[1] Den ligger nær grensen mot Blekinge.

Ved Åsnen rett nord om Bromölla ble det funnet et fossil av hva som er verdens eldste komplette blomst, 85 millioner år gammel.[trenger referanse] Planter av denne slekten finnes fortsatt i bl.a. Sør-Afrika. Blomsten har blitt fotografert av den verdensberømte fotografen Lennart Nilsson. Området rundt Ivösjön er et av de fossilrikeste i verden og skjeletter av bl.a. dinosaurer har blitt funnet her. Planer finnes om et fossilmuseum i trakten.

Ivösjön har også ved flere undersøkelser vist seg være Sveriges artsrikeste fiskesjø med ca. 25–30 fangede arter. Fisket er viden kjent blant sportsfiskere. Den sjeldne mallen har blitt fanget i Skräbeån som drenerer Ivösjön og renner ut i Hanöbukten ved Möllefjorden, Nymölla.

I sjøen ligger Ivö som var et bispesete i middelalderen. Anders Sunesens Ivøhus er en ruin fra denne tiden.[2] På Ivö finnes også et kaolinbrudd som var opprinnelsen til den keramiske industri som i mer enn hundre år fantes i Bromölla. Til Ivö går også Skånes eneste veiferge fra Barum.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kanotur på Ivösjön, sydvserige.dk. Besøkt 29. januar 2016
  2. ^ Ivösjön, Den store danske. Besøkt 29. januar 2016