Hopp til innhold

Iskaffe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Iskaffe med krem

Iskaffe er den kalde varianten av den (normalt) varme drikken kaffe. Den kan virke oppkvikkende, stimulerende og være god for tørsten på varme dager.

Den opprinnelige iskaffen er kaffe som tilberedes sterkere enn normalt, søtes noe med sukker eller sirup, kjøles ned og så serveres over isbiter i et glass. I tillegg til den selvlagde, serveres iskaffe på kaffebarer og kan kjøpes drikkeklar i dagligvare-, servicehandel og kiosker.

Enkelte kaffebarer lager iskaffe ved å fryse kaffe til «kaffebiter» (til forskjell fra vannbaserte isbiter) og så helle nylaget, varm kaffe over. Andre lager kaffen sterkere enn normalt og heller den over vanlige isbiter eller knust is. Uten at kaffen lages sterkere enn normalt, vil iskaffe da rask smake lite og minne om farget vann. Siden sukker ikke er lettoppløselig i en kald drikk, kan kaffen søtes med sukker mens den er varm eller med en sirup når den er kald. Kunstige søtningsstoff brukes også.

Iskaffe serveres mange steder med melk eller melkeskum. Iskaffe kan også serveres som en dessert blandet med is. Det er vanlig å bruke forskjellige slags iskrem og kaffe, f.eks espresso, og så kjøre ingrediensene sammen ved hjelp av en stavmixer eller en shaker. Sjokolade er også en smakstilsetning som er mye brukt.

En måte å fremstille iskaffe på uten å få med sedimenter og få en minimal bitterhet man sjeldent får ved tradisjonell iskaffe produksjon, er ved å 'kaldbrygge' kaffen før man benytter den i sluttproduktet. For å fremstille ca 7dl kaldbrygget kaffe trenger man en krukke/mugge, og tilsette ca 250-300g filtermalt eller espressomalt kaffe (brenngrad er valgfri, men mørkbrent gir en mer kompleks og rund smaksopplevelse enn lysere varianter). Så tilsetter man 8-10dl vann til kaffen, tørt rett i krukken/muggen før man rører det sammen til all kaffen er vætet. Så lar man miksturen stå i ca 20 timer, før man siler blandingen gjennom en vanlig finkornet sikt samtidig som man presser ut noe av væsken som fortsatt er i gruten, alternativt kan man bruke et ysteklede der man kan vrenge restevæsken ut fra selve kledet. Væsken du sitter igjen med er kaldbrygget konsentrat av kaffe. Man kan bruke dette konsentratet i iskaffe ved å tilsette 3-4ss med konsentratet i et vanlig 3dl glass sammen med melk av eget ønske (tilsett gjerne krem og/eller brunt sukker for fyldigere smak). Et tips for å få en rikere kaffesmak er å tilsette glovarmt vann i kaffepulveret i 20-30sek før man tilsetter kaldt vann. Dette er for å ekstraktere smakstoffer som ikke ville kommet frem ved kun kaldt vanns-ekstraktering, men må kontrolleres nøye for å unngå at kaffen er utsatt for varmt vann så lenge at bitterheten blir fremtredende.

Det lar seg også gjøre å benytte kaldbrygget konsentrat i varmt vann, ved å doble mengden konsentrat (6-7ss), i en kopp med glovarmt vann. Resultatet er en mye rundere og kompleks smaksopplevelse enn ved standard varmtvannsekstraktering.

  • Ismocca: Iskaffe med hele isbiter, melkeskum og sjokoladesaus
  • Kaldbrygget iskaffe: Kaldbrygget konsentrat, valgfri melk, brunt sukker/honning, isbiter, kremtopp. Gjerne med en ts oboy eller sjokoladesiruo.
  • Islatte: Espresso, melk, sukker og isbiter
  • Frappé: Espresso, melk/fløte, vaniljesirup og knust is
  • Shakerato: Espresso, sukker og is, ristes
  • Iskremkaffe: Espresso, sukker, iskrem, melk, isbiter

Se også[rediger | rediger kilde]