Islandslav

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Islandslav
Islandslav
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cetraria islandica
Norsk(e) navn: islandslav
Hører til: kruslav,
Parmeliaceae,
sekksporesopper
Habitat: på marken
Utbredelse: nordlige og alpine områder i Europa

Islandslav (Cetraria islandica) (andre norske navn: islandsmose, brødmose, brødlav, matmose, ælsnæver, brestemose, ørelav, dravlemose, fiskemose, grisemose) er en lavart innen slekten kruslav (Cetraria) med buskformet thallus opprettstående eller mer eller mindre liggende på bakken. Opp til 10 cm høyt, moderat innskåret og grenet. Thallus er ganske løst festet til underlaget. Farge grågrønt, gråbrunt eller mørk brunt, som regel mer rødt ved basis.

Vokser på marken, vanlig i hele landet.

Islandslav var høyt verdsatt både som næringsmiddel og medisin i eldre tider. I en islandsk lovbok fra 1200-tallet ble islandslav satt i klasse med bær og man fikk ikke samle den fra annen manns eiendom uten tillatelse. I år med misvekst har befolkningen på Island overlevd ved å spise store mengder islandslav. Enkelte steder kalles den "brødmose" og i Osen i Østerdalen kalles den "grisemose". Der ble da raket sammen og lagt i baller om høsten for å bli kjørt hjem når det var sledeføre på senvinteren. Den ble kokt og brukt til grisemat.

Under den engelske handelsblokaden (1807–1814) arbeidet Regjeringskommisjonen for at islandslav skulle komme i alminnelig bruk som kornerstatning på de norske bygdene. Naturhistorikeren M. R. Flor og presten M. W. Münster ble i den anledning sendt ut på omfattende folkeopplysningsreiser (i 1808) for å overtale befolkningen om islandslavens fortreffelighet. De ble derfor kalt moseprester.

Islandslav har vært mye brukt som medisin mot en rekke plager og sykdommer. Blant annet fra norsk, samisk og tysk tradisjon har avkok av islandslav vært brukt mot hodepine, hoste, luftveisplager, mageproblemer.

”Islandslav”, fra Köhler's: Medizinal-Pflenzen, 1887

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Islandslav

Urtekildens planteleksikon

Arne Andersen: Hva skal vi ha til middag idag - bark eller mose?, i Akershus imellom 1/2008

Ernst Bjerke: Mosepresten M. R. Flor og Regjeringskommisjonens surrogatarbeid, i Fortid. Historisk studenttidsskrift 4/2006

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Krog, Hildur/Østhagen, Haavard/Tønsberg, Tor: Lavflora. Norske busk- og bladlav, Oslo 1994, ISBN 82-00-41445-0