Isjim (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Isjim
Esil
Isjim ved Nur-Sultan
LandKasakhstan, Russland
Lengde2 450 km
Nedbørfelt177 000 km²
Middelvannføring56,3 /s
StartNijazfjellene
MunningSamløp med Irtysj ved Ust-Isjim
Kart
Isjim
50°38′05″N 73°11′41″Ø

Isjim (russisk: Ишим, kasakhisk: Есил – Esil) er ei elv i Russland og Kasakhstan. Den er en venstre sideelv til Irtysj, og er 2450 km lang, med et tilsigsfelt på 177 000 km².

Elva har sitt utspring i Nijazfjellene på det kasakhiske høyland, hvor den renner mot vest og nordvest, for det meste i en smal dal mellom steinete bredder. Nedenfor Nur-Sultan (tidligere Astana), Kasakhstans hovedstad, vider dalen seg ut, og elva blir bredere og mer forgreinet. Den går vestover i en stor bue, først mot nordvest, senere mot sørvest. Ved byen Derzjavinsk snur Isjim brått mot nord og deretter nordøst, og løper ut på den vestsibirske slette. Den renner over de flate Isjimsteppene i grenseomådene mellom Kasakhstan og Russland, med brede elvesletter med meandere og tallrike kroksjøer. Lenger inn i Russland, nord for byen Isjim, går elva gjennom et myr- og sumplandskap, før den munner ut i Irtysj ved Ust-Isjim.

Nedbøren i Isjims tilsigsfelt kommer i all hovedsak om vinteren, som snø. Elva fryser til i begynnelsen av november, og blir under isen til april–mai. Vårflommen har sitt maksimum i mai–juni. I elvas nedre løp kan den bli opp til 15 km bred under flomtoppen. Middelvannføringen 215 km fra munningen er 56,3 m³/s, maksimum 686 m³/s.

Elva er farbar for båter fra Petropavlovsk og 270 km sørover, og fra Vikulovo 100 km nord til munningen. Isjim brukes til vannforsyning og irrigasjon. I elva finnes de mindre reservoarene Vjatsjeslavskoje og Sergejevskoje.

Største sideelver[rediger | rediger kilde]

Byer ved Isjim[rediger | rediger kilde]

I Kasakhstan:

I Russland:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]