Iqbal Sacranie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Iqbal Sacranie
Født6. sep. 1951Rediger på Wikidata (71 år)
MalawiRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
Utmerkelser Offiser av Den britiske imperieordenen, Knight BachelorRediger på Wikidata

Sir Iqbal Abdul Karim Mussa Sacranie (født 1951) var den første generalsekretæren for Muslim Council of Britain, den største sammenslutning av muslimske trossamfunn i Storbritannia.

Han ble født i Malawi, og tilhørte en av de mange familiene som flyttet til Storbritannia etter at landet ble selvstendig i 1964. Han fikk sin utdannelse som regnskapsfører i London, og ble direktør for familiens firma.

I 1980-årene begynte han sammen med andre muslimer å arbeide med spørsmålet om hvordan det voksende antallet muslimer kunne få en bedre posisjon i det britiske samfunnet, til beste for både seg selv og andre briter. Han var med på å starte flere grupper, som ledet frem til grunnleggelsen av Muslim Council of Britain i 1997. Han var organisasjonens generalsekretær i tre perioder: 1997 − 2000, 2002 − 2004 og 2004 − 2006.

Han ble herostratisk berømt i 1989, da Ayatollah Khomeini hadde dømt forfatteren Salman Rushdie til døden for romanen «Sataniske vers» og oppfordret muslimer til å myrde ham. Sacranie ble sitert om at «Death, perhaps, is a bit too easy for him his mind must be tormented for the rest of his life unless he asks for forgiveness to Almighty Allah.» (Døden er kanskje litt for lett for ham. Hans sinn må plages resten av livet med mindre han ber om tilgivelse til den allmektige Allah.)[1]

I juni 2005 ble Sacranie adlet av dronning Elizabeth II.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Satanic Verses: Banned and burned». The Guardian. 13. februar 2009. 
  2. ^ «Knights Bachelor». Central Chancery of the Orders of Knighthood. 11. juni 2005.