Ippolito d'Este den yngre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Ippolito II d'Este (den yngre) (født 25. august 1509 i Ferrara i Italia, død 2. desember 1572 i Roma) var en av Den katolske kirkes kardinaler.

Han er kjent som «kardinalen av Ferrara». Han var en av de rikeste av Italias renessansefyrster.

Han var hertug Alfonso I d'Estes og Lucrezia Borgias annen sønn, og pave Alexander VIs dattersønn, og var nevø til kardinal Ippolito I d'Este (kreert 1493). Han var onkel til kardinal Luigi d'Este (1561). Andre kardinaler i familien er Alessandro d'Este (1599), Rinaldo d'Este d.e. (1641) og Rinaldo d'Este d.y. (1686).

I en alder av ti år ble han, som etterfølger av sin onkel Ippolito I, utnevnt til erkebiskop av Milano. Frem til han nådde kanonisk alder (minstealder for bispevielse) i 1519 forble han «administrator» av bispesetene). Han fortsatte imidlertid å residere i sin fødeby Ferrara, og besøkte ikke Milano før tretti år var gått.

I 1538 fikk kong Frans I av Frankrike satt igjennom at erkebiskopen ble utnevnt til kardinal, i (berettiget) håp om at Ippolito d'Este ville bli en sterk og konsekvent forsvarer av «det franske partis interesser» ved Den hellige stol. Han ble først kreert in pectore den 30. desember, utnevnelsen ble offentliggjort den 5. mars 1539.

Fra 1539 til 1551 var han administrator av erkebispedømmet Lyon. Han akkumulerte også for kortere eller lengre perioder en rekke andre bispestoler i Frankrike eller Italia.

Ved en rekke konklaver var kardinal Ippolito II d'Este franskmennenes favoritt, men han nådde aldri opp. Det som ble oppfattet som intrigemakeri på egne vegne ved konklavet i april 1555 reduserte hans sjanser for fremtiden betraktelig. Ved det det nye konklavet fem uker senere (pave Marcellus IIs pontifikat varte under en måned) var det temmelig klart at han ikke var valgbar. At han ved disse anledninger ikke ble valgt, var en bekreftelse av at renessansepavenes tid var et avsluttet kapittel.

Ippolito II d'Este er byggherren til Villa d'Este i Tivoli. Kardinalen var blitt utnevnt til guvernør av Tivoli av pave Julius III, og fra 1550 til sin bortgang i 1572 bygde han dette storslagne palasset med sitt terrasseparkanlegg med fontener og skulpturer.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

In memoria del cardinale di Ferrara Ippolito II d'Este nel cinquecentesimo anniversario della nascita (1509–2009), a cura di Roberto Borgia, Tivoli, Liceo classico statale Amedeo di Savoia di Tivoli, 2009. [1]]