Inocencio María Yéregui Goichea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Inocencio María Yéregui Goichea
Født28. juli 1833Rediger på Wikidata
Montevideo
Død1. feb. 1890Rediger på Wikidata (56 år)
Montevideo
BeskjeftigelseKatolsk prest (1858–), katolsk biskop (1881–) Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetUruguay

Inocencio María Yéregui Goichea (1833–1890) var en uruguayansk katolsk biskop av Montevideo.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Inocencio María Yéregui Goichea ble født den 28. juli 1833 i Montevideo i Uruguay. Han var sønn av Juan Fermín Yéregui, en basker som stammet fra den spanske by Tolosa (Guipúzcoa), og Luisa Goichea, født i Buenos Aires.[1]

Prest[rediger | rediger kilde]

Han ble presteviet i 1858 i Buenos Aires av biskop Mariano José de Escalada.

I forbindelse med en konflikt som ble utløst av begravelsen av et medlem av frimureriet, avskjediget den apostoliske vikar Jacinto Vera førstepresten for katedralen i Montevideo (Iglesia Matriz), Juan José Brid, og innsatte fader Yéregui i hans sted. President Bernardo Prudencio Berro (1860–1864) nedla veto mot den utnevnelsen, og Brid nektet å gå fra stillingen eller gi fra seg nøklene.

President Berro iverksatte kommunaliseringen av kirkegårdene som allerede var vedtatt av president Gabriel Antonio Pereira (1856–1860), og utviste Vera fra landet.

Etter hjemkomsten fra eksil og utnevnelsen av Vera til biskop, ble Inocencio María Yéregui utnevnt til generalvikar. I 1867 fulgte han monsignor Vera til Roma, til Det første Vatikankonsil.

Han var redaktør for El Mensajero del Pueblo, et katolsk magasin, utgitt fra 1870 til 1875.

Han vendte tilbake til Den hellige stol igjen under president Lorenzo Latorres tid (1876–1880), for å anmode om elevasjon av det apostoliske vikariat Montevideo til bispedømmes rang.

Hjelpebiskop i Montevideo[rediger | rediger kilde]

Etter biskop Jacinto Veras død den 6. mai 1881 ble Yéregui utnevnt til hjelpebiskop i Montevideo og titulærbiskop av Canopus. Han ble bispeviet den 18.september 1881 av Federico León Aneiros, erkebiskop av Buenos Aires.

Biskop av Montevideo[rediger | rediger kilde]

Kort tid etter, den 22. november 1881, ble han utnevnt til ordinarie biskop av Montevideo.

I 1877, under Jacinto Veras til og under Lorenzo Latorres diktatur, hadde Decreto Ley de Educación Común innledet organiseringen av offentlig utdanning etter prinsippene om gratis, obligatorisk og sekulær utdanning støttet av José Pedro Varela. Religionsundervisningen kunne undervises i selve skolen, med frivillig oppmøte og utenom skoletiden. I et forsøk på å styrke den katolske utdannelse ble Sociedad Católica de Enseñanza Libre opprettet i 1882, etter intiativ fra den katolske politiker Francisco Bauzá, og biskop Yéregui ble president for dette selskapet.[2]

Under president Máximo Santos' tid (1882–1886) oppstod det konflikter mellom kirke og stat, som kulminerte i 1885 med loven om obligatorisk borgerlig ekteskap, en som til og med innførte fengselsstraff for presten som ledet religiøs feiring uten forhåndsvarsel, og klosterloven, som gjorde etablering av nye klosterhus avhengig av autorisasjon fra utøvende myndigheter etablerte ulike former for intervensjon fra myndighetene innen ordenssamfunnes indre liv. Parallelt med denne konfrontasjonen med regjeringen fant det sted en annen ideologisk konfrontasjon smellom katolikker og rasjonalister, som allerede hadde begynt på Jacinto Veras tid.

På midten av 1800-tallet hadde de første katolske arbeiderkretsene dukket opp i Frankrike, som svar på Kirkens økende bekymring for arbeidernes situasjon. I Uruguay tok en forretningsansatt ved navn Tomás Parodi tanken med katedralpresten Andrés Torrielli. Sammen fikk de med seg Juan O'Neill og medisinerstudenten Luis Pedro Lenguas. I 1884 presenterte Torrielli et prosjekt for biskop Yéregui om grunnleggelsen av katolske arbeiderkretseti Uruguay. Stiftelsen ble godkjent og ferdigstilt deb 21. juni 1885, og Juan Zorrilla de San Martín utnevnte Francisco Bauzá til den første president. Sirkelens oppdrag var å hjelpe de mest hjelpeløse. De kjempet for 8-timers arbeidsdag, ukentlig hvile og beskyttelse av arbeidere.[3]

I et forsøk på å styrke kirken, innkalte biskop Yéregui den første katolske kongress, som møttes 28. april 1889, som blant annet besluttet opprettelse av Unión Católica, den første organisasjon av katolsk legfolk i Uruguay. Fremtredende uruguayanske personligheter på den tiden deltok på kongressen, som Joaquín Requena, Francisco Bauzá, Mariano Soler og Juan Zorrilla de San Martín.

Død[rediger | rediger kilde]

Biskop Yéregui døde 1. februar 1890 etter en omfattende reise og ved den umiddelbare fullføring av åndelige øvelser sammen med presteskapet.

Han var kjent for å være en mann med moderate tendenser, av forsonende karakter, lite intellektuell, og med dyp moral.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Fernández Saldaña, J. M.: Diccionario Uruguayo de Biografías 1810–1940, Adolfo Linardi, Editorial Amerindia, Montevideo, 1945
  • Chiarino, J. V.: Los Obispos de un siglo, conferencia dictada en el Club Católico de Montevideo el 7 de setiembre de 1978, publicada en Libro Annual 1978–1979 del Instituto Teológico del Uruguay, Montevideo, 1979.

Referanser[rediger | rediger kilde]