Innvandringsmotstand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Innvandringsmotstand eksisterer i de aller fleste nasjonalstater som opplever innvandring, og har blitt en betydelig politisk sak og diskusjonstema i flere land.

Innvandring i den moderne forstand refererer til bevegelse av personer fra et land til et annet. Denne kan defineres som lovlig og ulovlig, der ulovlig innvandring er innvandring som bryter med en stats innvandringslover.

Hovedbekymringene uttrykt av de som er mot innvandring er de antatte økonomiske kostnadene (jobbkonkurranse og belastning på utdannings- og sosialtjenestesystemene); negativ innvirkning på miljøet gjennom forsterket befolkningsvekst; økt kriminalitet. Hvor betydelig disse innvirkningene er er tema for akademisk og sosial debatt i de fleste vestlige land. Et annet tema er forholdet mellom innvandringsmotstand og rasisme.

I stater hvor majoriteten av befolkningen er av innvandrerbakgrunn, som i USA, tar ofte innvandringsopposisjon form av nativisme.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Higham, John (1963). Strangers in the land: patterns of American nativism, 1860–1925. New York: Atheneum. OCLC 421752.