Inntian

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Inntian er en øy i Frøya kommune i Trøndelag. Den ligger vel 1,7 kilometer øst for kommunesenteret Sistranda. Øya hadde 169 fastboende på det meste, men huser i dag bare 1 helårsboende, men har over 200 ferierende om sommeren.

Lenge var det snakk om å etablere fergeforbindelse til øya, men den innkjøpte fergelemmen ble solgt til Jektvik mek. verksted på Dolmøya. I 1948 bygde Inntian Kailag dampskipskai på Inntian, men for et par år siden[når?] raste den ut og forsvant i sjøen. Havnevesenet hadde før det bygd en kai inne i fiskerihamna like bortenfor, og det er adgang til den med ganske store båter. To båtklubber har utbygde marinaer for de som har feriehus på øya. Inntian velforening har fått kjøpt bedehuset på øya for kr.1, noe som var et gavesalg fra eieren Nidaros Triangel Senior Klubb. De hadde hadde kjøpt huset av bedehusforeningen for kr. 150 000. Inntian Velforening vil restaurere huset til å bli et mer moderne grendehus.

Nord på øya finner en naturreservatet Stormyra, en kystmyr på vel 0,5 km² som ble fredet i 1990. Øya generelt er vernet mot tekniske inngrep.

De siste årene har det vært gjort et omfattende arbeid for å fjerne den fremmede arten Sitkagran fra øya. Prosjektet er drevet av Inntian velforening med stor dugnadsinnsats og ved hjelp av innleide tømmerhuggere. Det er snart ingen konglebærende trær igjen, men prosjektet fortsetter med å fjerne nye trær de neste tiårene.

Ved Lamøyvågen vest på øya ble det i 1990 reist en bauta laget av Petter Reppe til minne om at det var gått 50 år siden en tredjedel av Norges Banks gullbeholdning ble lastet om fra de 5 mørebåtene til M/K Alfhild og M/K Stølvåg før den videre transporten nordover 5. mai 1940. Norges Bank bidro til at bautaen ble reist.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]