Innstegsramme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En brukssykkel med trapesramme, hvor over- og underrøret sammen med seterør og styrerør danner form som trapes

En innstegsramme[1][2] er en type sykkelramme med lavt innsteg, hvilket gjør det enklere å stige av og på sykkelen. Rammetypen er vanlig på brukssykler for menn, kvinner og barn, og er godt egnet til sykler hvor man går av og på sykkelen ofte. Noen kaller innstegsrammer for «damesykler» og diamantrammer for «herresykler», men dette er i dag utdaterte begreper. Innstegsramme gir mindre risiko for å strekke eller rivne klær, og passer også bra for eldre og andre med begrenset bevegelighet.

For å beholde stivheten må en innstegsramme ofte bruke mer materialer og veier dermed mer.[3][4][5] Den står i kontrast med den klassiske diamantrammen som er utformet som fagverk, og derfor er stivere,[3][4] og diamantrammen er derfor mer vanlig på sport- og konkurransesykler. I sykkelkross foretrekkes diamantrammer også siden de er enklere å ta tak i for å løfte på ryggen.

Geometri[rediger | rediger kilde]

Innstegsrammer lages ofte for en oppreist sittestilling,[6] altså med en rammegeometri hvor seterøret er godt bakovervinklet (for eksempel 73 grader) og det er kort avstand mellom sete og styre (kort reach).

Det finnes imidlertid også eksempler på triatlonsykler som har innstegsrammer med aggressiv sittestilling[7] (bratt seterør på 75-80 grader, men også da kort reach for bruk med tempostyre).

En budgutt i 1914. Bud favoriserte trapesrammer ettersom de gikk av og på sykkelen ofte.

Variasjoner[rediger | rediger kilde]

En Peugeot-sykkel med mixteramme, en blanding av trapesrammen og diamantrammen

Innstegsramme kan deles i flere typer:

  • Trapesramme: Har både overrør og underrør i lik som en diamantramme, men overrøret er svært skrått og nesten parallelt med underrøret.
  • U-ramme: Variant med bøyd eller fraværende overrør, som gir enda større åpning og ekstra lavt innsteg,[8] på bekostning av mindre stivhet.
  • Mixte er en spesiell type trapesramme hvor overrøret på den tradisjonelle diamantrammen er erstattet med et par mindre rør som går sammenhengende helt fra styrerøret til bakakslingen via seterøret. Det er vanlig at bakgaffel med kjedestag og setestag beholdes. Dette gir lavere høyde på overrøret enn en diamantramme, samtidig som man får ekstra styrke i form av et romfagverk.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Berg, Alexander (26. juni 2009). «El-sykkelen eZee Sprint». www.klikk.no (norsk). Besøkt 11. juni 2023. 
  2. ^ «2018 Trek eiermanaul - Ord og uttrykk i sykling, side 56» (PDF). 
  3. ^ a b Van Der Plas, Rob, Bicycle Technology, San Francisco: Bicycle Books (3rd ed.), ISBN 0-933201-30-3, ISBN 978-0-933201-30-9 (1995), pp. 60-2
  4. ^ a b Peterson, Leisha A. and Londry, Kelly J., Finite-Element Structural Analysis: A New Tool for Bicycle Frame Design: The Strain Energy Design Method, Bike Tech, Bicycling Magazine, Vol. 5 No. 2 (1986)
  5. ^ Wingerter, R., and Lebossiere, P., ME 354, Mechanics of Materials Laboratory: Structures, University of Washington (February 2004), p.1
  6. ^ «El-sykkel». Sport 1 - Ekte Sport (norsk). Besøkt 11. juni 2023. 
  7. ^ Staff, R. B. A. (7. oktober 2022). «ALL ABOUT BEING AERO - THE TRI BIKE WAY». Road Bike Action (engelsk). Besøkt 11. juni 2023. 
  8. ^ karel (9. februar 2021). «Kjøpe elsykkel». Sykkel, Elsykkel, Sykkelverksted. Besøkt 18. mai 2023.