Innocens IX

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Innocens IX
Innocentius IX
FødtGiovanni Antonio Facchinetti
20. november 1519
Bologna
Død30. desember 1591
Roma
BeskjeftigelseDiplomat, katolsk prest (1544–), katolsk biskop Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedUniversitetet i Bologna
FarNN Facchinetti[1]
GravlagtGrotte Vaticane
DåpsnavnGiovanni Antonio Facchinetti de Nuce
Valgt29. oktober 1591
Innsatt3. november 1591
Saligkåret-
Helligkåret-
Festdag-
ForgjengerGregor XIV
EtterfølgerKlemens VIII
Våpenskjold
Innocens IXʼ våpenskjold

Pave Innocens IX, Giovanni Antonio Facchinetti de Nuce den eldre (født 20. november 1519 i Bologna i Kirkestaten, død 30. desember 1591 i Roma) var en av Den katolske kirkes paver.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Giovanni Antonio Facchinetti studerte rettsvitenskaper i sin fødeby Bologna. Han avsluttet studiene i 1544 med juridisk doktorgrad og bre da sekretær for kardinal Alessandro Farnese, den senere pave Paul III.

Han var tilknyttet den romerske kurie, og ble i 1560 biskop av Nicastro (han var den første biskop som residerte der på tretti år). Senere var han i en periode nuntius i republikken Venezia og titulærpatriark av Jerusalem (15761583).

Kardinal[rediger | rediger kilde]

Han ble kreert til kardinal den 12. desember 1583 av pave Gregor XIII, med Santi Quattro Coronati al Laterano som tittelkirke.

Han var medlem av den kommisjon som skulle vurdere passende kirkestraff mot kong Henrik III av Frankrike etter drapet på kardinal Louis de Lorraine de Guise. Noen konklusjon kom ikke fordi også kongen ble snikmyrdet.

Pave[rediger | rediger kilde]

Han ble valgt til pave den 29. oktober 1591 og tok navnet Innocens IX. Han ble kronet den 3. november av kardinal Andreas av Østerrike. Hans virke ble kortvarig; han døde allerede om morgenen den 30. desember 1591 i Roma.

Han var grandonkel til kardinal Giovanni Antonio Facchinetti de Nuce den yngre (kreert 1591), og også i slekt med kardinal Cesare Facchinetti (1643).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Genealogics[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
Gregor XIV
Pave
(liste over paver)
Etterfølger:
Klemens VIII