Inkerman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 44°36′56″N 33°35′58″Ø

Huleklosteret i Inkerman, ca 1910.

Inkerman (ukrainsk og russisk: Инкерма́н, krimtatarisk: İnkerman) er en by på Krimhalvøya i Sevastopol kommune, noe øst for storbyen.

Befolkningen var på 11 921 innbyggere ved inngangen av 2012.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Stedet har vært bebodd siden antikkens tid. Et hulekloster (viet til den hellige Klemens) ble grunnlagt nær Inkerman på 700-tallet av bysantinske ikontilhengere som flyktet fra ikonoklastene i hjemlandet. Klosteret ble stengt i sovjettiden, men er senere blitt restaurert og er igjen i bruk.

Kalamita, en middelalderborg utvidet på 1300-tallet og som nå ligger i ruiner, ble bygd på en strategisk klippe med utsyn over Inkerman og sundet ut til Svartehavet. Den har fått forfalle fra dens tyrkiske garnisjon ble overflødig på 1700-tallet fordi kosakkangrepene var opphørt.

Slaget ved Inkerman den 5. november 1854 var et av de store slagene under Krimkrigen. Det var et mislykket forsøk fra russisk side på å bryte beleiringen av Sevastopol. De britiske og franske allierte forhindret det russiske utbrudd og fortsette beleiringen, riktignok med svært høye tap. De britiske enhetene som var i kamp mistet mer enn en tredjedel av sine menn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]