Ingeborg-psalteret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Samuel salver David til konge.

Ingeborg-psalteret (Chantilly, Musée Condé, MS 9) er et illuminert manuskript fra slutten av 1100-tallet. Det ble skapt av en ukjent kunstner en gang rundt 1195 i nordlige Frankrike, antagelig i området rundt Noyon, for dronning Ingeborg av Danmark, hustru av Filip II August av Frankrike.

Det er usikkert hvem som sto bak bestillingen, men muligens av Stefan av Tournai eller Eleanor av Vernandois, grevinne av Beaumont-sur-Oise. Det er uansett bestilt av en rik lekperson som privat bønnebok. Den inneholder 150 salmer og andre poetiske tekster fra Bibelen, som kommer før en kalender av særskilte helgener og hendelser som blir minnet for hver dag i året.

Bokens illustrasjoner besto opprinnelig av store malte initialer for salmene 1, 26, 38, 51, 52, 68, 80, 97, 101, og 109, skilt av salmenes tekst i ti seksjoner. Første salme er fjernet fra manuskriptet og nå antatt tapt. De gjenværende ni initialene er et vitnemål til den anonyme kunstnerens håndverksmessige dyktighet, og et av de mest betydningsfulle bevarte eksempler på tidlig gotisk maleri.[1] Mange av initialene har den israelittiske helten kong David av Israel som emne. Det er rundt 400 bevarte sider (200 folioer) i størrelsen 30.4 x 20.4 cm som inneholder 51 miniatyrer i full størrelse med rike gullornamenter, og teksten er skrevet i tidlig gotisk minuskel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Psalter, The J. Paul Getty Museum

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]