Inge Brigt Aarbakke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Inge Brigt Aarbakke
Født5. juli 1959Rediger på Wikidata (63 år)
StavangerRediger på Wikidata
Beskjeftigelse RacerførerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
«Jotun» passerer Victory 1, Arendal Grand Prix 2008 med Aarbakke som fører

Inge Brigt Aarbakke (født 5. juli 1959 i Stavanger) er en norsk forretningsmann, gründer av Aarbakke AS i Time, og vinneren av Norwegian Grand Prix for Class 1 offshore i 2008. Selskapet Aarbakke AS produserer brønnboringsutstyr for oljeindustrien.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bedriftens historie begynte i 1918 da bestefaren Aarbakke, startet med hesteskoproduksjon. Denne produksjonen fortsatte helt frem til 1981, da Inge Brigt Aarbakke investerte i sin første CNC-maskin. I 1988 kjøpte han opp Jær Mek, en annen mekanisk bedrift på Jæren, som kort tid etter ble innlemmet i Aarbakke AS. Etter flere fusjoner ble Aarbakke AS kjøpt opp av Weatherford, som er et amerikansk oljeserviceselskap.[1] Aarbakke forsøkte flere ganger å kjøpe tilbake firmaet, noe som først lyktes da det i 2000 ble besluttet at produksjonen skulle flyttes til Skottland. Bedriften på Bryne holder til i et moderne industribygg fra 2003. Produksjonshallen er på 4000 kvadratmeter og inneholder i underkant av tretti maskiner.

Inge Brigt Aarbakke har fått mye mediaoppmerksomhet for sin heller utradisjonelle syn på trivsel, miljø og arbeidsglede. Aarbakke benytter for eksempel 1.2 millioner kroner årlig på at folk skal ha det løye.[2] Blant annet står det appelsintrær mellom maskinene i produksjonshallen og en appelsinpresse. Til intervjuet med «byggaktuelt.no» sa Aarbakke:

«Da jeg sa at jeg skulle investere for en halv million kroner i appelsintrær, trodde folk jeg var blitt gal. Men i 2004 ble det skrevet 124 artikler om oss i blad og tidsskrift, og appelsintrærne var nevnt i alle. Da er ikke 500.000 kroner mye. Og for meg er det ikke viktig hvorfor folk husker oss, de kan godt huske oss for appelsintrær, sier Inge Brigt Aarbakke.»

Den 16. september 2008 ble det også media blest rundt Aarbakke og hans bedrift da han åpnet en velværeavdeling til 15 millioner kroner. Design og planlegging er utført av et tysk firma som vanligvis tar slike oppdrag for nye, internasjonale hoteller. Nå har de utstyrt jærfabrikken med varme i fliselagte benker, dusjer med fossefall og steamdusj med stjernehimmel. Her er også treningsstudio med vekter, tredemøller og spinningsykler. Alle oppvarmingsapparatene har skjerm for treningsvideoer eller hundrevis av TV-kanaler. Det skal kjøres felles trimturer og det skal ansettes både instruktør og massør. Alle ansatte – og ektefellene deres – får eget skap. Og myke badekåper og badehåndklær skal bli et naturlig tilbehør til kjeledressene på fabrikken. De ansatte må bare holde eget badetøy.[3] Velværeavdelingen ble åpnet samtidig med det 5000 kvadratmeter store nye fabrikklokalet. Til åpningen hadde man skaffet landslagstrener for Håndballlandslaget for kvinner, Marit Breivik.

Norwegian Grand Prix i offshore 2008[rediger | rediger kilde]

Den 20. juli 2008 kjørte og vant Aarbakke sitt andre race sammen med Jørn Tandberg i den norske båten «Jotun». Båten passerte Victory 7 (De forente arabiske emirater) etter 12 av 17 runder, og Jotun-båten holdt ledelsen helt til mål. Tandberg vant også i Arendal i 2006. Jotun vant med tiden 00.57.47,20, det var hele 13,3 sekunder foran Victory 7. Victory 1 kom på 3.-plass.[4] Under forbikjøringen var det kontakt mellom båtene. I 250 kilometer i timen.[5]

Fotball[rediger | rediger kilde]

Aarbakke er fra Bryne og har i flere år vært aktiv sponsor for Bryne Fotballklubb. I verkstedet hos Aarbakke AS er det også en storskjerm på 20 kvadratmeter, hvor det presenteres informasjon fortløpende, og man viser fotballkampene til Bryne. Innvendig i fabrikken er alt i Brynes farger, rødt og hvitt, og de store kranene er kalt opp etter «kjente» Brynespillere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Stavanger AftenbladInge Brigt Aarbakke på handletur Arkivert 7. august 2007 hos Wayback Machine., hentet 30. oktober 2008
  2. ^ byggaktuelt.no - Våtrom, valg og vedlikehold [død lenke], hentet 30. oktober 2008
  3. ^ Stavanger AftenbladAarbakke har bygget hotellspa i ny fabrikk Arkivert 7. september 2008 hos Wayback Machine., hentet 30. oktober 2008
  4. ^ Vg.no - VG - Aarbakke og Tandberg vant Norwegian Grand Prix , hentet 30. oktober 2008
  5. ^ Stavanger Aftenblad - Aarbakke vant VM-runde: – Eg har vore galen i adle år Arkivert 3. august 2008 hos Wayback Machine., hentet 30. oktober 2008