Infrastruktur som tjeneste

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Infrastruktur som tjeneste[1] (engelsk: infrastructure as a service, IaaS) er nettbaserte tjenester som tilbyr høynivå programmeringsgrensesnitt (API-er) for dereferere forskjellige lavnivå detaljer i underliggende nettverksinfrastruktur som for eksempel fysiske beregningsressurser, lokasjon, datapartisjonering, skalering, sikkerhet, sikkerhetskopier, og så videre. En hypervisor kjører da de virtuelle maskinene som gjester. Eksempler på hypervisorer som kan brukes kan være Xen, Oracle VirtualBox, Oracle VM, KVM, VMware ESX/ESXi eller Hyper-V. Grupper av hypervisore innenfor det operative skybaserte systemet kan støtte et stort antall virtuelle maskiner, og kan ha muligheten til å skalere tjenester opp og ned i henhold til kundenes varierende krav og behov.

Oversikt[rediger | rediger kilde]

Typisk innebærer IaaS bruk av teknologier for orkestrering av skytjenester, som for eksempel OpenStack, Apache CloudStack eller OpenNebula. Dette brukes så til å opprette en virtuell maskin og bestemme hvilken hypervisor (altså hvilken fysiske vertsmaskin) som skal starte den, muliggjøre migrasjon av virtuelle maskiners egenskaper mellom tjenere, allokere lagringsvolum og knytte de til virtuelle maskiner, overvåke ressursbruk for fakturering, med mer.

Et alternativ til hypervisorer er Linux-kontainer som kjører på en isolerte partisjoner av en enkelt Linux-kjerne som kjører direkte på den fysiske maskinvaren. Linux sine cgroups og namespaces er den underliggende kjerneeknologien som brukes for å isolere, sikre og håndtere kontainerene. Slik "kontainerisering" gir bedre ytelse enn virtualisering ettersom man slipper overheaden med en hypervisor.

Skyløsninger med IaaS inkluderer ofte ekstra ressurser som som biblioteker av diskbilder til virtuelle maskiner, rå blokklagring, lagring av filer eller objekter, brannmur, lastbalansering, IP addresser, virtuelle lokale nettverk (VLAN) samt andre medfølgende programvarepakker.[2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Skytjenester». Datatilsynet (norsk). Besøkt 16. mars 2022. 
  2. ^ Alex Amies; Harm Sluiman; Qiang Guo Tong; Guo Ning Liu (2. juli 2012). Developing and Hosting Applications on the Cloud: Develop Hosting Applica Cloud. Pearson Education. ISBN 978-0-13-306685-2.