Informasjonsstruktur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Informasjonsstruktur [1] er en samlebetegnelse for ulike måter å spesifisere hvordan informasjonselementer og emner er navngitt og strukturert på, og anvendes spesielt innen utvikling av et nettsted, en applikasjon eller andre informasjonstjenester.

Formålet med spesifiseringen er å tilpasse informasjonen til ulike brukere, systemer eller teknologier. Utvikling av informasjonsstrukturer er en av de sentrale aktivitetene innen informasjonsarkitektur.

Ulike typer strukturer[rediger | rediger kilde]

Det finnes flere måter å skille mellom ulike typer informasjonsstrukturer på.

En måte er å definere informasjonsstrukturer ut fra bruksområde, som menystruktur på et nettsted eller en mappestruktur på en filserver.

En annen er å definere informasjonsstrukturen ut fra hvilke typer relasjoner som er beskrevet mellom elementene, for eksempel taksonomi som utelukkende beskriver hierarkiske relasjoner og tesaurus som kan inneholde andre relasjoner som synonymer og beslektede emner. En mer komplett form for strukturering er bruk av ontologi, noe som også gir langt mer fleksibilitet og mulighet for resonnering i datastrukturer.

En tredje måte er å dele inn strukturer etter hvilken standard de følger. Dette er spesielt vanlig for strukturer innen metadata, som emnekart, semantisk web, arkivnøkler og andre strukturer som kan følge standarder som Dublin Core og Noark.

Kvalitetskriterier[rediger | rediger kilde]

Kriterier for en god informasjonsstruktur er nedfelt i flere av de ovennevnte standardene, og er ellers hyppig beskrevet i faglitteraturen innen informasjonsarkitektur (se eksterne lenker). Ved tilpasning av informasjonsstruktur til brukere er brukersentrert utvikling viktig for å oppnå kvalitet, og vil øke sannsynligheten for at man anvender de samme begrepene som brukerne og grupperer innholdselementer på en måte de kan kjenne seg igjen i. Som for annen type klassifikasjon er også gjensidig utelukking et viktig prinsipp.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rosenfeld, Louis (2015). Information Architecture - for the web and beyond. California, US: O'Reilly. s. 116–127. ISBN 9781491911686. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]