Hopp til innhold

Influenser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Modell, skuespiller, programleder og designer Jenny Skavlan mottok prisen som «Årets kjendisblogger» under Vixen Influencer Awards (Vixen Blog Awards) for 2015. Hun har som kjendis, mediepersonlighet og markedsinfluenser særlig påvirket unge kvinner og deres forbruksvalg.

Influenser (engelsk: influencer) eller påvirker er en opinionsdanner eller annen enkeltperson som ytrer seg offentlig på sosiale medier og i andre kanaler for å påvirke meninger og atferd hos lesere og tilhengere med samme interesser. Betegnelsen blir særlig brukt i reklame- og mediebransjen.

Etymologi og synonymer[rediger | rediger kilde]

«Influenser», i flertall «influensere», er et låneord fra engelske influencer, som betyr «påvirker» og kom i bruk i 2010-årene.[1]

Synonymer til «influenser» er «trendløk», «påvirker»,[2][3][4], «bjellesau»[5] «meningsbærer», «meningsskaper», «opinionsdanner», «opinionsleder»,[6] «trendskaper», «trendsetter», «motivator».

Definisjon[rediger | rediger kilde]

Influensere[7][8][7][9][6][10] er personer som inspirerer andre med nye ideer og øver innflytelse på meninger og trender i ulike samfunnsgrupper.[11] Mange influensere, blant annet bloggere innen mote, helse og livsstil, brukes i innholdsmarkedsføring for at annonsørene skal nå bestemte kundegrupper. Disse påvirkerne får betalt for å vise fram eller omtale visse merkevarer på en personlig og positiv måte og dermed påvirke forbrukernes beslutninger.

Mediepersonligheter og bloggere[rediger | rediger kilde]

En influenser eller påvirker kan i videste forstand være enhver privatperson som noen lytter til, stoler på og følger rådene fra.[8] Typiske eksempel er ledertyper i skoleklasser og andre grupper.

Innen markedsføring og medier brukes betegnelsen om personer med større publikum. Det kan være kjendiser fra sport, underholdning, sosiale medier og andre bransjer. De får oppmerksomhet i ulike medier, har autoritet og anseelse i sine miljøer og kan bli sett på som eksperter på sine felt. Slike påvirkere er for eksempel fotografer, journalister, akademikere, bransjeanalytikere, rådgivere, artister, forfattere, skuespillere og modeller.[11] Influensere kan også være bloggere, youtubere, podkastere, tvitrere, Instagram-brukere, tiktok-brukere og andre som har et stort publikum eller mange følgere på internett.[12] Selv om influensere kan ha sterke oppfatninger om forhold og ordninger i samfunnet, og i enkeltsaker også opptre som aktivister, er de ikke knyttet til et fellesskap i partipolitikken.

Bruk av influensere i markedsføring[rediger | rediger kilde]

Influensermarkedsføring[13] eller påvirkningsmarkedsføring,[14] på engelsk kalt influencer marketing og influence marketing, er markedsføring som ikke retter reklamebudskapet direkte mot kjøpergrupper og publikum, men isteden benytter seg av innflytelsesrike enkeltindivider i markedskommunikasjonen. Produsenter, forhandlere og annonsører forsøker da å drive merkevarebygging og øke salget ved å knytte bestemte produkter til populære personligheter som har påvirkningskraft på mulige kjøpere.[15] Ved å utnytte tilliten og troverdigheten influencerne har som trendsettere og forbilder for sine lojale følgere og beundrere, kan en nå ut til og påvirke målgruppene for produktene mer effektivt.

Influensermarkedsføring kan for eksempel være produktplassering i bilder og videoer fra ledende internettprofiler og stilskapere. Det kan også være å betale influenserne for å fremme og anbefale visse varemerker i sine tekster og ulike innlegg.[16]

Norge[rediger | rediger kilde]

Ifølge Forbrukerrådet har sponset innhold i personlige ytringer i sosiale medier i Norge ofte vært merket for dårlig.[17] Betalt snikreklame i blogger kan bryte med markedsføringsloven, et regelverk som skal beskytte forbrukere mot å bli lurt av utydelig eller uredelig markedsføring.[17][10]

Idrettshelter, popstjerner, kjente kulturpersoner og andre berømtheter kan også være sponsorobjekter i annen type markedsføring og mer tradisjonell reklame.

Vixen Influencer Awards[rediger | rediger kilde]

Vixen Influencer Awards, fra 2010 til 2016 kalt Vixen Blog Awards, er en kåring og prisutdeling av «Norges beste influencere», private nettaktører som påvirker andre gjennom sin kjendisstatus.[12] Utmerkelsen deles ut av Vixen, et gratismagasin for mote[18] som eies av Pia Bianca Pedersen Tryland gjennom content marketing-byrået Chili Publications AS.[19][20] Prisene har i stor grad gått til unge kvinner, en gruppe som dominerer de mest innflytelsesrike bloggene på norsk.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Oppslagsordet «influencer» i Det norsk akademis ordbok
 2. ^ NRK: Ingrid sa opp jobben for å bli påvirker
 3. ^ «Årets ord 2018: skjebnelandsmøte». Språkrådet (norsk). Besøkt 15. januar 2020. 
 4. ^ «Påverkar». Språkrådet (norsk). Besøkt 15. januar 2020. 
 5. ^ «De lever av å påvirke deg i sosiale medier. I fjor omsatte bransjen for 54 millioner kroner.». www.aftenposten.no. Besøkt 2. august 2022. 
 6. ^ a b «Content Marketing Norge om konferansen Influencer Marketing 2017 og bruken av influencers og opinionsledere i markedskommunikasjon». Arkivert fra originalen 8. februar 2018. Besøkt 8. februar 2018. 
 7. ^ a b INMA (Interesseorganisasjonen for digital markedsføring og kommunikasjon) 1. februar 2018: Hvordan best bruke influensere
 8. ^ a b Mediemagasinet Kurer sendt i NRK P2 10. februar 2018
 9. ^ vgtv.no og minmote.no 4. februar 2018: «Influencere» om hva en «influencer» er (video-intervjuer)
 10. ^ a b aftenposten.no 31. januar 2018: Nå strammer Forbrukertilsynet til grepet om «influencers»
 11. ^ a b kampanje.com 16. desember 2016: Dette er en influencer og slik fungerer influencer marketing
 12. ^ a b nrk.no 5. februar 2018: Disse vant priser under Vixen Influencer Awards
 13. ^ Bacheloroppgave ved Høyskolen Kristiania 28. oktober 2017: Influensermarkedsføring – Hvordan velge ut en influenser til TINE MatCup?
 14. ^ Merete Nakkeeid: Hvorfor bruke påvirkere som markedsførings-strategi på Instagram?
 15. ^ «contentmarketing.no våren 2017: 9 tips for å lykkes med din Influencer Marketing». Arkivert fra originalen 9. februar 2018. Besøkt 8. februar 2018. 
 16. ^ Melk & Honning 21. november 2016: Hva betyr det å være en «influencer» i dag?
 17. ^ a b medier24.no 15. november 2017: Forbrukerombudet sjekket 20 av landets største bloggere - og nesten alle merket reklamen for dårlig
 18. ^ Hilde Nyman (12.03.2013). «Blir ny Vixen-redaktør» (norsk). Kampanje. Besøkt 10. april 2016. 
 19. ^ «Søkeresultat for 'vixen.no' i Whois databasen hos Norid». PRO ISP [whois.norid.no]. Besøkt 10. april 2016. 
 20. ^ «Søk på Chili Publications AS Org nr 989 811 770 i bedriftsdatabasen». proff.no. Arkivert fra originalen 18. april 2016. Besøkt 10. april 2016. «Eier: Pia Bianca Pedersen Tryland - 100% av aksjene» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]