Hopp til innhold

Andre makedonerkrig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Illyrer- og Makedonerkrigene
Illyrerkrigene - Første makedonerkrig - Andre makedonerkrig - Tredje makedonerkrig - Fjerde makedonerkrig

Den andre makedonerkrig (200 f.Kr.-196 f.Kr.) ble utkjempet mellom Makedonia, ledet av Filip V og den romerske republikk, alliert med Pergamon og Rhodos.

Filip hadde lenge vært interessert i de greske bystatene, men fordi de var under romersk kontroll, våget han ikke å gå til angrep. I stedet begynte han å erobre deler av Illyria. Roma truet med krig, noe som førte til at Filip trakk seg tilbake.

Makedona begynte deretter å erobre de greske bystatene. Roma svarte med å gi Filip et ultimatum: han måtte akseptere at Makedonia ble undelagt romersk kontroll og at hans kongedømme skulle bli en romersk provins. Filip nektet naturlig nok, og den andre makedonske krig var et faktum.

Krigens avgjørende slag stod ved Kynoskephalai i Thessalia i 197 f.Kr., der legionene til Titus Flaminus slo kong Filips makedonske falanks. Drømmen om makedonsk kontroll over Hellas ble knust, og ved de istmiske leker i Korint i 196 f.Kr. erklærte Flaminius Hellas' frihet, selv om Hellas i virkeligheten ble et romersk protektorat.

En annen grunn til at romerne gikk til krig var at de betraktet Filip som en forræder; Han hadde støttet Hannibal av Karthago, noe som hadde ført til den første makedonerkrig.