Ildhale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ildhale
Ildhale
Vitenskapelig(e)
navn
:
Epalzeorhynchos bicolor
H. M. Smith, 1931
Norsk(e) navn: ildhale
Hører til: karpefamilien,
karpefisker,
egentlige beinfisker
IUCNs rødliste:
kritisk truet
Habitat: ferskvann
Utbredelse: Mae Klong i Thailand

Ildhale er en art i gruppen karpefisker. Den er muligens allerede utryddet i naturen, og arten er derfor rødlistet.

Yngre individer har hvit tipp på ryggfinnen, denne forsvinner med alderen og fisken blir helsvart med rød halefinne. Svartfargen blir litt blassere på gamle individ.

Akvaristikk[rediger | rediger kilde]

Ildhalen har oppsiktsvekkende farger og kan lett innta hovedrollen i ethvert akvarium. Denne fisken er territoriehevdende og aggressiv. De har lav toleranse for artsfrender, ikke bare andre ildhaler, men også andre arter i Epalzeorhynchos-familien, men kan holdes i selskapsakvarier hvis man velger ut de andre artene med omtanke. I et stort akvarium kan det gå bra med flere ildhaler om man kjøper en gruppe unge fisk og lar dem vokse opp sammen. Men da bør man være obs på tegn til trøbbel, og gripe inn og skille fisken om det blir for mye slåssing.

Den foretrekker en pH på mellom 6,5 og 7,5 og en temperatur mellom 22 og 24 °C. Den kan bli opp til 17 cm lang, og lever opptil 15 år.

I handelen finnes en lignende art, Epalzeorhynchos frenatum, den omtales som rød-finnet hai, da alle finnene er røde og ikke bare halefinnen. Denne arten har ikke like mørk farge på kroppen, i godt lys er den grønn-brun. I haleroten er det en sort flekk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]