Ildfluens grav

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ildfluens grav
orig. 火垂るの墓, Hotaru no Haka
Generell informasjon
Sjangerdrama, krig
Utgivelsesår1988
Prod.landJapan
Lengde88 min.
SpråkJapansk
Bak kamera
RegiIsao Takahata
ProdusentToru Hara
ManusforfatterIsao Takahata
Foran kamera
MedvirkendeTsutomu Tatumi, Ayano Shiraishi, Yoshiko Shinohara, Akemi Yamaguchi
Prod.selskapStudio Ghibli
DistributørFilm fra sør (Norge)
Shinchosha (Japan)
Central Park Media (USA)
Premiere16. april 1988
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Ildfluens grav[1] (japansk: 火垂るの墓 Hotaru no Haka, engelsk: Grave of the Fireflies) er en japansk anime (tegnefilm) fra 1988 skrevet og regissert av Isao Takahata for Studio Ghibli. Den er basert på en delvis selvbiografisk roman med samme tittel som filmen. Boka er skrevet av Akiyuki Nosaka. Boka skal være ment som beklagelse til forfatterens søster.

Ildfluens grav fikk god omtale hos filmkritikere. Roger Ebert i avisen Chicago Sun-Times betraktet den som en av beste og mest kraftfull krigsfilmer som noensinne er laget. I 2000 inkluderte han filmen i sin liste over «Store filmer».[2] Filmen er vanligvis beskrevet som en antikrigsfilm, men den tolkningen har blitt utfordret av regissøren og en del kritikere.

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien foregår på slutten av den andre verdenskrig. To søsken, Seita og Setsuko, mister moren sin i ildbombingene i Kobe, mens deres far dør i tjeneste i den japanske marinen. Søsknene tvinges til å prøve å overleve i en verden av sult og hvor andre ser ned på dem med likegyldighet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «'Ildfluens grav' på NRK» (norsk). Besøkt 10. januar 2016. 
  2. ^ Ebert, Roger (19. mars 2000): «Grave of the Fireflies (1988)» Arkivert 17. januar 2013 hos Wayback Machine.. RogerEbert.com. Sun-Times Media.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]