Ikkepedia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ikkepedia
engelsk: Uncyclopedia
URLhttp://ikkepedia.org
Kommersielt?nei[1]
Type nettstedhumor/wiki
Tilgjengelige språk79 ulike.
Se http://uncyclopedia.info
EierUncyclomedia og Wikia
Utgitt avJonathan Huang og «Stillwaters»
Lansert28. mars 2006
(Uncyclopedia: 5. januar 2005)
Global Alexa-rangering47 538
Inntektnei
Nåværende statusaktiv

Ikkepedia (oversettelseslån fra engelsk Uncyclopedia, «Uleksikon») er en satirisk wikinorsk og har flere søsternettsider på andre språk. Nettstedet (grunnlagt i 2006) er utformet som en parodiWikipedia der hvem som helst kunne redigere innholdet. Den engelske Uncyclopedia ble startet i januar 2005 som en videreutvikling av den engelskspråklige Wikipedias informasjonsside Bad Jokes and Other Deleted NonsenseDårlige spøker og annet slettet sludder»). Nettstedet profilerer seg som The content-free encyclopedia («Den innholdsfrie/-løse encyklopedi») – en parodi på Wikipedias The free encyclopedia, «Den frie encyklopedi». Artiklene er som regel satiriske eller rent nonsensaktige.

Det eksisterer to uavhengige paraplyprosjekter. Den ene, Uncyclomedia, hoster de fleste språkene (også den norske og den svenske). Den andre er Uncyclopedia som går sin egen vei i oppretting av nye språk hos wiki-bedriften Wikia. Wikia har 25 % (20/79) av alle språk mens Uncyclomedia har resten, med unntak av den koreanske, nedertyske ("plattdüütsch") og russiske versjonen.

I senhøsten av 2008 bestemte bidragsytere til den norske Ikkepedia å opprette en annen uavhengig nettside som heter Artigpedia.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Unencyclopedia-utgaver som bruker Uncyclomedia som vert, deriblant norske Ikkepedia, er ikke kommersielle. Wikia er vert for engelske Uncyclopedia, som har lisensen "Non-commercial" (ikke kommersiell), men overser dette ved å vise reklame på nettstedet og vise det nye, reklamevennlige oppsettet sitt til nye brukere. Andre utgaver av Uncyclopedia som bruker Wikia som vert er underlagt en kommersiell lisens.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]