Ikkepedia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ikkepedia
engelsk: Uncyclopedia
URLhttp://ikkepedia.org
Kommersielt?nei[1]
Type nettstedhumor/wiki
Tilgjengelige språk79 ulike.
Se http://uncyclopedia.info
EierUncyclomedia og Wikia
Utgitt avJonathan Huang og «Stillwaters»
Lansert28. mars 2006
(Uncyclopedia: 5. januar 2005)
Global Alexa-rangering47 538
Inntektnei
Nåværende statusaktiv

Ikkepedia (oversettelseslån fra engelsk Uncyclopedia, «Uleksikon») er en satirisk wikinorsk og har flere søsternettsider på andre språk. Nettstedet (grunnlagt i 2006) er utformet som en parodiWikipedia der hvem som helst kunne redigere innholdet. Den engelske Uncyclopedia ble startet i januar 2005 som en videreutvikling av den engelskspråklige Wikipedias informasjonsside Bad Jokes and Other Deleted NonsenseDårlige spøker og annet slettet sludder»). Nettstedet profilerer seg som The content-free encyclopedia («Den innholdsfrie/-løse encyklopedi») – en parodi på Wikipedias The free encyclopedia, «Den frie encyklopedi». Artiklene er som regel satiriske eller rent nonsensaktige. Per mars 2019 har Ikkepedia rundt 4500 artikler. [2]

Det eksisterer to uavhengige paraplyprosjekter. Den ene, Uncyclomedia, hoster de fleste språkene (også den norske og den svenske). Den andre er Uncyclopedia som går sin egen vei i oppretting av nye språk hos wiki-bedriften Wikia. Wikia har 25 % (20/79) av alle språk mens Uncyclomedia har resten, med unntak av den koreanske, nedertyske ("plattdüütsch") og russiske versjonen.

I senhøsten av 2008 bestemte bidragsytere til den norske Ikkepedia å opprette en annen uavhengig nettside som heter Artigpedia.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Unencyclopedia-utgaver som bruker Uncyclomedia som vert, deriblant norske Ikkepedia, er ikke kommersielle. Wikia er vert for engelske Uncyclopedia, som har lisensen "Non-commercial" (ikke kommersiell), men overser dette ved å vise reklame på nettstedet og vise det nye, reklamevennlige oppsettet sitt til nye brukere. Andre utgaver av Uncyclopedia som bruker Wikia som vert er underlagt en kommersiell lisens.
  2. ^ «Statistikk». Besøkt 14. mars 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]