Igor Ivanov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For den russisk-kanadiske sjakkspilleren, se Igor Ivanov (sjakkspiller).
Igor Ivanov
Igor Ivanov 2014.jpg
FødtИгорь Сергеевич Иванов
23. september 1945 (73 år)
Moskva
Utdannet ved MGIMO
Beskjeftigelse Diplomat, politiker
Parti Sovjetunionens kommunistiske parti, Forent Russland
Nasjonalitet Sovjetunionen, Russland
Utmerkelse
11 oppføringer
Ærestegnets orden, Helt av Den russiske føderasjon, 2. klasse av Fedrelandets fortjenstorden, 3. klasse av Fedrelandets fortjenstorden, 4. klasse av Orden for tjeneste for fedrelandet, Medalje ved Moskvas 850-årsjubileum, Honored Worker of the Diplomatic Service of the Russian Federation, æresvåpen, Dostyk-ordenen av første klasse, Friendship Order, Den apostellike Sankt Vladimirs orden

Igor Sergejevitsj Ivanov (russisk: И́горь Серге́евич Ивано́в, født 23. september 1945 i Moskva) er en russisk diplomat og politiker blant annet kjent som Russlands utenriksminister i perioden 1998 til 2004.

Ivanov tjenestegjorde i det sovjetiske utenriksministerium fra 1973, og tilbragte blant annet et tiår i Spania. I 1991 ble han tildelt stillingen som Russlands ambassadør til Spania, en post han holdt til 1994. Dette året ble han utnevnt til viseutenriksminister under Andrej Kosyrev, og etter fire år, ble han selv utnevnt til utenriksminister som etterfølger av Jevgenij Primakov, som da ble utnevnt til statsminister.

Som utenriksminister var Ivanov en aktiv motstander av NATOs interaksjon i Jugoslavia og invasjonen av Irak i 2003. Ivanov spilte også en nøkkelrolle i meglingen mellom Georgias president Eduard Sjevardnadse og de opposisjonelle i roserevolusjonen i 2003. I 2004 gikk han av som utenriksminister og ble erstattet av Sergej Lavrov. Ivanov ble utnevnt til sekretær for det russiske sikkerhetsrådet, en stilling han beholdt til 2007.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Jevgenij Primakov 
Russlands utenriksminister
Etterfølger:
 Sergej Lavrov