Iglesia Filipina Independiente

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Iglesia Filipina Independiente
Den uavhengige kirken på Filippinene
HovedgrenUavhengig katolisisme
Grunnlagt3. august 1902
GrunnleggerIsabelo de los Reyes, Union Obrera Democratica Filipina, Gregorio Aglipay
Utgått fraDen katolske kirke
LederJoel Porlares (29. juni 2023)
LedertittelObispo Máximo
Antall medlemmer7 000 000 (2023)
LandFilippinene
HovedkontorErmita
Andre skrifterDeclaration of Faith and Articles of Religion
MedlemskapKirkenes Verdensråd
National Council of Churches in the Philippines
Christian Conference of Asia
United Society Partners in the Gospel
Den anglikanske kirke
Nettstedwww.ifi.org.ph

Iglesia Filipina Independiente (Den uavhengige kirken på Filippinene) er den største (i 2004) av de trossamfunn som er oppstått på Filippinene, og den finnes stort sett kun på Filippinene.

Iglesia Filipina Independiente (IFI) ble grunnlagt i 1890 og organisert i 1902 av den katolske presten Gregorio Aglipay og nasjonalistlederen Isabelito de los Reyes. IFI fikk mange medlemmer i sine tidligere dager; mange katolske prester og kanskje så mye som 50 % av hele den katolske befolkning gikk over til den nye kirken. Men da filippinsk høyesterett i 1906 beordret IFI til å tilbakeføre alle de tidligere katolske eiendommene og kirker de hadde tatt i bruk til Den katolske kirke, førte folkets følelse av tilhørighet til sine sognekirker til at det store flertallet igjen sluttet seg til Den katolske kirke. IFI gikk inn i en nedgangstid preget av få og dårlig utdannede prester, i fattigdom, med tildels uegnet og utilstrekkelig bygningsmasse. Den utviklet etterhvert en troslære og en liturgi som var sterkt preget av unitarisme og rasjonalisme.

Etter at kirkens to grunnleggere døde sent på 1930-tallet, ble det utarbeidet en ny trosbekjennelse (Declaration of Faith and Articles of Religion), og man kontaktet den anglikanske Philippine Episcopal Church for at deres biskoper skulle ordinere IFI-biskoper. Slike bispekonsekrasjoner fant da sted i 1948. Fra da ble PIC-prester utdannet ved episkopalianernes presteseminar, og i 1961 ble det opprettet full kommunion mellom de to kirkesamfunnene.

IFI har opplevd en serie av skismaer (oppsplittelser), og en rekke av dem ble utløst av den kursveksel som kirkesamfunnet slo inn på i 1948.

Kirkesamfunnet omfattet 18 % av den filippinske befolkning i 1918, men tapte stadig terreng til det var nede i 6 % i 1960. Senere har det opplevd en tallmessig vekst, og ifølge noen overslag kan det nå ha nærmere fem millioner medlemmer.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]