Iggesund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 61°38′28,144″N 17°4′28,711″Ø Iggesund er et svensk tettsted i Hudiksvall kommune i Gävleborgs län i landskapet Hälsingland. I 2005 hadde tettstedet 3 398 innbyggere. Iggesund ligger cirka ti kilometer sør for Hudiksvall 45 km nord for Söderhamn og 70 km sørøst for Ljusdal. I øst grenser tettstedet til Bottenhavet. Nærmeste større byer er Sundsvall (92 km) i nord og Gävle (126 km) i sørIg.

Infrastruktur[rediger | rediger kilde]

Iggesund deles av E4 og Ostkustbanan som går parallelt gjennom stedet i nord/sør-retning. I retningen øst/vest deles Iggesund av vei 669 (Forsavägen) som strekker seg de 12 kilometrene mellom Iggesund i øst og Sörforsa i vest.

Iggesund trafikkeres daglig av to busslinjer. Det er togforbindelse til Sundsvall, Hudiksvall, Söderhamn og Gävle via X-Tåget fra Iggesunds jernbanestasjon. I tilknytning til Iggesunds bruk er det en stor havn for import og eksport av kartong og trevarer..

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1672 ble Östanå pappersbruk opprettet, den første store virksomheten i Iggesund, ved Viksjön, et par kilometer vest for det nåværende tettstedet. I 1685 startet industriepoken for alvor. Dette året grunnla man jernverket Iggesunds Bruk, og Iggesund blir sakte forvandlet fra en jordbruksbygd til et industrisamfunn. De følgende årene ekspanderer Iggesunds bruk stadig mer, og i dag omtaler man ofte, feilaktig, stedsnavnet som synomym til fabrikken.

På 1980-tallet ble Iggesunds Bruk kjøpt opp av Mo och Domsjö AB.