Ibrahim Babangida

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ibrahim Babangida
Ibrahim Babangida (cropped).jpg
Født17. august 1941[1] (78 år)
Minna
Utdannet ved Indian Military Academy
Beskjeftigelse Militær, politiker
Parti People's Democratic Party
Nasjonalitet Nigeria
Utmerkelser Storkorskjede av Den sivile fortjenstorden (1991)[2]

Ibrahim Babangida (født 17. august 1941) var en nigeriansk offiser og militær president over Nigeria. Babangida åpnet Third Mainland Bridge som forbinder Lagos-øya med fastlandet i Lagos, Nigeria i 1990.

Hans første ekteskap under islamsk lov har aldri blitt offentliggjort. Han giftet seg med Maryam (19482009), som senere ble førstedame i Nigeria. De fikk fire barn, to gutter og to jenter. Maryam Babangida døde 27. desember 2009 av eggstokkreft. Babangida ble medlem av den nigerianske hærens offiserskorps den 10. desember 1962, og tjenestegjorde i den militære regjeringen til Olusegun Obasanjo. Babangida var sterkt involvert i den nigerianske statskuppet som ble gjennomført i 1976.

Babangida studerte ved en militærskole i India der han ble uteksaminert i 1964. Babangida var sjef for hæren og medlem av Det øverste militære råd (SMC) under administrasjonen til generalmajor Muhammadu Buhari. Babangida skulle senere komme til utføre et statskupp mot Buhari og hans regime den 27. august 1985 i et ublodig militærkupp. Etter dette statskuppet lovet Babangida å sette en stopper for de omfattende menneskerettighetsbrudd som var blitt foreviget av regjeringen til Buhari, og overlate makten til en sivil regjering i 1990. Babangida styrte over Nigeria etter hans statskupp mot Muhammadu Buhari den 27. august 1985 og frem til hans avgang fra president-embetet 27. august 1993 etter hans annullering av valget som ble avholdt den 12. juni samme år. Hans de facto visepresident i denne perioden var Augustus Aikhomu.

22. april 1990 ble Babangida og hans regjering nesten veltet av en kuppforsøk som ble gjennomført av major Gideon Orkar. Babangida befant seg i Dodan Barracks, det militære hovedkvarteret og presidentboligen, da de ble angrepet og okkupert av militante opprørsstyrker, men Babangida og hans følgesvenner klarte å unnslippe via en trygg rute ut fra området. I løpet av den korte tiden da Orkar og hans samarbeidspartnere kontrollerte radiosenderne i Lagos, kringkastet de en voldsom kritikk av Babangida og hans regjering, og anklager dem for omfattende korrupsjon og autokratiske tendenser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dictionary of African Biography
  2. ^ BOE-A-1991-27926