Muhammadu Buhari

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Muhammadu Buhari
Muhammadu Buhari, President of the Federal Republic of Nigeria (cropped).jpg
Født17. desember 1942[1] (76 år)
Daura
Utdannet ved US Army War College, Nigerian Defence Academy
Beskjeftigelse Militær, politiker
Parti Congress for Progressive Change (20102015), All Progressives Congress (2015–)[2][3]
Nasjonalitet Nigeria
Nettstedhttp://www.thisisbuhari.com
Nigerias president
2015–
ForgjengerGoodluck Jonathan

Muhammadu Buhari (født 17. desember 1942) er en nigeriansk politiker som siden 29. mai 2015 er president i landet.[4] Han ble gjenvalgt i 2019.[5]

Buhari var tidligere militærdiktator i landet mellom 31. desember 1983 og 27. august 1985, da han ble styrtet i et kupp. Buhari stilte som presidentkandidat i det nigerianske presidentvalget den 19. april 2003, men nådde ikke opp.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Hans etniske bakgrunn er Fulani, hans tro er islam, og hans familie er fra delstaten Katsina som ligger nord i Nigeria.

Buhari kom for første gang i rampelyset i 1975 da han ble minister for olje-og naturressursene under den daværende statslederen, general Olusegun Obasanjo. Før dette var han sjef for det nyopprettede North Eastern State i Nigeria som ble dannet under regimet til Murtala Mohammed. Han ble senere leder for det nyopprettede Nigeria National Petroleum Corporation i 1977.

I 1983 kom det tsjadiske soldater som invaderte og tok over 19 av øyene i Lake Tsjad, som da var en del av de nigerianske territoriene. Daværende Brigader Buhari, som var general kommandant ledet tredje panserdivisjon som vellykket gjennomført en blokade av Tsjad. Noe som førte til at de innvanderte territorier ble returnert tilbake til Nigeria. Den nigerianske hæren under Buhari forfulgte deretter den tsjadiske hæren så langt som 50 km inn inn på Tsjads territorium.

Major-General Buhari ble valgt til å lede Nigeria etter å ha blitt valgt ut av middels og høyt rangerte militære offiserer etter et vellykket militært statskupp som styrtet den sivile presidenten Shehu Shagari den 31. desember 1983.

Buhari ble utnevnt til Head of State og Commander-in-Chief for det nigerianske forsvaret, og Tünde Idiagbon ble utnevnt til sjef for generalstaben. Buhari ble selv styrtet i et nytt statskupp som ble ledet av general Ibrahim Babangida den 27. august 1985. Mange høytstående militære offiserer var innblandet i dette statskuppet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]