I Can’t Explain

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra I Can't Explain)
Hopp til navigering Hopp til søk
I Can’t Explain
AlbumMeaty Beaty Big and Bouncy (1971)
Artist, bandThe Who
Utgitt1965
Innspilt1965
SjangerRock
Lengde2.04
PlateselskapBrunswick Records
Låtskriver(e)Pete Townshend
Produsent(er)Shel Talmy

«I Can't Explain» er en sang med det engelske rockebandet The Who i 1965, hovedsakelig skrevet av Pete Townshend. Det var den første singelen med bandet under navnet The Who.

«I Can't Explain» ble også gitt ut som åpningssangen i The Whos utgivelse i 1971 albumet Meaty Beaty Big and Bouncy. Her kommenterer Townshend at sangen har nære slektskap til The Kinks' hit «You Really Got Me». Bandet har som regel inkludert sangen i konsertoppsetningene, gjerne tidlig i konsertene. Sangen er med på konsertalbumet Live at Leeds og er åpningssang på The Whos DVD Live at Lyon fra 2006.

Gitarriffet som åpner sangen har blitt kopiert utallige ganger, blant annet i The Clashs «Clash City Rockers» og «Guns on the Roof».

Sangen uttrykker ungdoms frustrasjoner med å både komme til orde og kunne uttrykke seg på en måte som gjør at en blir hørt og lyttet til i samfunnet av voksne, og den arroganse (reell eller ikke reell) ungdom kan føle at de blir møtt med av «de voksne». Unge mennesker trykket derfor sangen til sitt bryst og gjorde at The Who umiddelbart etablerte seg som et talerør for de mange ungdommer som fant det vanskelig å kommunisere med samfunnet omkring. Dette er et tema som går igjen i flere av The Whos senere produksjoner, ikke minst i «My Generation»

Et utdrag av sangen blir framført av Elton John i hans cover versjon av «Pinball Wizard» til filmen Tommy fra 1975.

David Bowie har spilt inn en versjon av sangen på sitt album Pin Ups fra 1973 og den har blitt spilt inn av heavy metal bandet Scorpions i 1989.

The Whos originalversjon er blitt rangert som nummer 371 i bladet Rolling Stones liste over de 500 viktigste sangene gjennom tidene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]